ALKMAAR - Tijdens de maand juni zijn er een hoop evenementen waar we je kennis mee willen laten maken en hebben ze daarom voor je op een rijtje gezet, vergeet ze niet in je agenda te zetten zodat je niets mist.

Vrijdag 1 juni

19.15 uur
Karavaan – Lust for Life (Grote Kerk Alkmaar)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar
Danstheater over de kracht en levenslust van mensen die ouder worden Karavaan viert dit jaar feest: al 25 jaar brengt ze buitengewoon theater op locatie: van bos tot monumenten en van polder tot fabrieken. En welke buitengewone locatie kan dat dit jaar beter zijn dan de andere jubilaris: Grote Kerk Alkmaar, die haar 500-jarig bestaan viert. Van 1 t/m 10 juni strijkt Karavaan neer in de prachtige, monumentale kerk met Momentum. Momentum brengt een gevarieerd, theatraal programma over vergankelijkheid en ouder worden. Over het leven en het NU vieren, het moment pakken voor het te laat is! Op een plek waar tijd en historie zichtbaar voelbaar zijn nemen performers je met dans, theater en een feestelijk bacchanaal mee op tijdreis door de eeuwenoude Grote Kerk Alkmaar.
Kaartverkoop via www.karavaan.nl

20.15 uur
Yentl en de Boer – Magie (TAQA Theater De Vest)

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar evt. vrijgekomen plaatsen.

12.00 en 13.00 uur
Kaasmarkt orgelconcert Grote Kerk Alkmaar door organiste Edith Yam

Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarkt orgel concerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarkt orgelconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarkt orgelconcert wordt gegeven door organist Edith Yam.
Gratis toegang

Zaterdag 2 juni

Kaeskoppenstad – De Klokkentoren van de Grote Kerk
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Op 2 en 3 juni zal tijdens Kaeskoppenstad op het Waagplein een replica te zien zijn van de 'Klokketoren'; die de Grote Kerk ooit rijk was! De originele toren was twintig meter hoog en de kopie zal tien meter de lucht in gaan. Kinderen kunnen via een klein toegangsdeurtje naar boven klimmen om daar de - speciaal uit België gehaalde - koperen klok te luiden.

19.15 uur
Karavaan – Lust for Life (Grote Kerk Alkmaar)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Zie vrijdag 1 juni

19.30 uur
Dansklooster – Ecstatic Dance (TAQA Theater De Vest)

Ecstatic Dance is de ultieme vrijheidsdans die na de VS nu ook Nederland veroverd. Het is voor iedereen die zin heeft om te dansen en dat het liefste ongestoord wil doen. Eerst een warming up om je lijf en de ander een beetje te ontdekken. En daarna twee uur dansen op blote voeten, zonder te praten met elkaar. De muziek is heel gevarieerd van beat tot flow en van pop tot klassiek. Hierdoor kan je verschillende kanten van jezelf ontdekken. Beweeg zoals jij het fijn vindt, groots of subtiel, met een bekende, een vreemde of lekker op jezelf. We dansen op de topvloer van de mooie ruime Plein Zaal met uitzicht op het Canadaplein en de Grote Kerk.
Tickets alleen aan de deur verkrijgbaar: los kaartje: € 15,- Strippenkaart: € 85,- (deze is het hele jaar geldig en bestaat uit 6 kaartjes die je mag delen met elkaar). Op vertoon van de kortingsbon die op onze website staat, het Duokaartje: € 25,- om samen te dansen.

20.15 uur
Her Majesty – Marrakesh Express (TAQA Theater De Vest)

Na twee uitverkochte tournees met hun weergaloze vertolking van het legendarische ‘Déjà vu’ van Crosby, Stills, Nash & Young graaft Her Majesty dieper in de ruim gevulde schatkamer van het meesterlijk viertal. Songs van gezamenlijke albums als ‘Crosby, Stills & Nash’ en ‘4 Way Street’ passeren de revue, maar ook nummers van soloalbums als ‘After The Gold Rush’ en ‘Harvest’ van Neil Young, ‘Manassas’ van Stephen Stills, ‘Songs For Beginners’ van Graham Nash en ‘If I Could Only Remember My Name’ van David Crosby. Het belooft weer een theaterconcert van hoog niveau te worden, want zoals het Dagblad van Noorden schreef over ‘Déjà vu’’: “Sublieme ode aan CSN&Y (…) Een prachtavond.”
Toegang: € 24,50

Zondag 3 juni

Kaeskoppenstad – De Klokkentoren van de Grote Kerk
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Op 2 en 3 juni zal tijdens Kaeskoppenstad op het Waagplein een replica te zien zijn van de 'Klokkentoren', die de Grote Kerk ooit rijk was! De originele toren was twintig meter hoog en de kopie zal tien meter de lucht in gaan. Kinderen kunnen via een klein toegangsdeurtje naar boven klimmen om daar de - speciaal uit België gehaalde - koperen klok te luiden.

14.15 uur
Karavaan – Lust for Life (Grote Kerk Alkmaar)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Zie vrijdag 1 juni

13.30 uur
Zomer in De Mare – Park de Rekerhout
Skriewer | Trio Satchok | Merel Kamp & Hendrick-Jan de Stuntman | Vincent Warin | FroeFroe (alle leeftijden)

Trio Satchok brengt energiek circustheater vol springen, hangen, vangen, manipulaties en uitdagingen. Een eindeloos proces van mislukking en strijd, een les in het onmogelijke mogelijk maken. Merel Kamp en Hendrick-Jan de Stuntman spelen in een visueel spektakel een over-the-top romantische komedie in de traditie van de stomme film. Fransman Vincent Warin zoekt met zijn BMX in een bijzondere acrobatische choreografie de grenzen van de zwaartekracht op. Een poëtische voorstelling, met cellomuziek, acrobatiek en dans. Breng gerust een bezoekje aan de eigenzinnige kluizenaar ‘Movo’ in zijn tentje en wip langs bij de wacko kapsalon ‘Quoi?fuur’.

Maandag 4 juni

20.30 uur
Jazz Café – met Trijntje Oosterhuis (TAQA Theater De Vest)

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Woensdag 6 juni

20.15 uur
Selma Ann Louis – de roadmoviemusical – TAQA Theater De Vest

Als drie jeugdvrienden elkaar na lange tijd weer terugzien, besluiten ze de reis die ze na hun eindexamen maakten nog eens over te doen. Voor ze goed en wel zijn vertrokken, slaat het noodlot toe: ze raken betrokken bij een schietpartij. In hun pogingen uit handen van de politie te blijven, werken ze zichzelf steeds verder in de nesten. Tijdens de roadtrip die volgt worden ze pijnlijk geconfronteerd met hun nooit ingeloste dromen. Ze besluiten hun ketenen los te gooien en alsnog hun dromen achterna te reizen. Een komische en muzikale voorstelling met hoofdrollen voor Plien & Bianca en Arjan Ederveen, en o.a. Bas Hoeflaak, Rosa Veltman, Janna Adank en Mark Lindeman. De regie is in handen van Pieter Kramer: inclusief zang en dans, bloedstollende achtervolgingsscenes, dubbelrollen en haastverkledingen. Het script is geschreven door Nathan Vecht.
Toegang: € 36,50

21.30 uur
Karavaan – Lek (Grote Kerk Alkmaar)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Ontroerend muziektheater over vergankelijkheid. Karavaan viert dit jaar feest: al 25 jaar brengt ze buitengewoon theater op locatie: van bos tot monumenten en van polder tot fabrieken. En welke buitengewone locatie kan dat dit jaar beter zijn dan de andere jubilaris: Grote Kerk Alkmaar, die haar 500-jarig bestaan viert. Van 1 t/m 10 juni strijkt Karavaan neer in de prachtige, monumentale kerk met ‘Momentum’. ‘Momentum’ brengt een gevarieerd, theatraal programma over vergankelijkheid en ouder worden. Over het leven en het NU vieren, het moment pakken voor het te laat is! Op een plek waar tijd en historie zichtbaar voelbaar zijn nemen performers je met dans, theater en een feestelijk bacchanaal mee op tijdreis door de eeuwenoude Grote Kerk Alkmaar.
Kaartverkoop via www.karavaan.nl

Donderdag 7 juni

20.15 uur
Selma Ann Louis – de roadmoviemusical – TAQA Theater De Vest

Zie woensdag 6 juni.

21.45 uur
Karavaan – Lek (Grote Kerk Alkmaar)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Zie woensdag 6 juni.

Vrijdag 8 juni

12.00 en 13.00 uur
Kaasmarkt orgelconcert Grote Kerk Alkmaar – door organist Daniel Nunes

Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarkt orgelconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarkt orgelconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarkt orgelconcert wordt gegeven, door organist Daniel Nunes.
Gratis toegang

20.15 uur
Selma Ann Louis – de roadmoviemusical – TAQA Theater De Vest

Zie woensdag 6 juni.

21.30 uur
Karavaan – Lek (Grote Kerk Alkmaar)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Zie woensdag 6 juni

Zaterdag 9 juni

19.30 uur
Zomer in De Mare – Park de Rekerhout
Rode Boom – Gehoornde Man (10+)

'Gehoornde Man' neemt je mee in een wereld van poëtische rituelen waarbij de grens tussen fantasie en werkelijkheid vervaagt. De toeschouwers spelen een actieve rol in de voorstelling en komen in een onverklaarbare, surrealistische ervaring terecht. Poëzie, hersenacrobatiek en ingenieuze systemen zijn de ingrediënten die deze mentalistische voorstelling tot een onvergetelijke ervaring maken.

20.00 uur
Oberon Theaterproducties – Hairspray (TAQA Theater De Vest)

3 mei 1962 begint hetzelfde als elke andere schooldag voor Tracy Turnblad, een optimistische middelbare school studente uit Baltimore. Ze heeft een lange saaie schooldag voor de boeg, maar daarna kan ze met haar beste vriendin Penny Pingleton thuis haar favoriete televisieprogramma kijken, The Corny Collins Show. Dit programma, een regionale tiener dansshow, wordt in de namiddag uitgezonden door het televisiestation WYZT en wordt gesponsord door een haarlakfabrikant. Een paar van de tieners die te zien zijn in het programma zitten op de school van Tracy en Penny, waaronder het verwende rijkeluismeisje Amber von Tussle en haar vriendje Link Larkin, Tracy's grote idool. Ambers moeder Velma, een voormalige tienermiss, is de manager van WYZT. Velma zorgde er zelf voor dat haar dochter in het programma te zien is en wil dat het programma een besloten productie is die geheel door haarzelf wordt gecontroleerd...
Toegang: € 16

20.15 uur
Selma Ann Louis – de roadmovie musical – TAQA Theater De Vest

Zie woensdag 6 juni

21.30 uur
Karavaan – Lek (Grote Kerk Alkmaar)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Zie woensdag 6 juni.

Zondag 10 juni

13.30 uur
Zomer in De Mare – Park de Rekerhout
Hugo de Haas | Het Kleurfeest | Minusmal | Compagnie Chemins de Terre | Cirque No Problem ( alle leeftijden)

Doe vandaag mee met de silent poetry disco van Wordbites. Of, als je al 2 of 3 jaar bent, kun je meetekenen op het grote kleurtapijt van ‘Het Kleurfeest’. Het Spaanse Minusmal zorgt ,vandaag met hun marionettenpoppen voor visuele poëzie. ‘The Cosmonaut Child’ is een show met fysiek theater en poppen, uitgevonden taal en alternatieve choreografieën door drie vreemdelingen op een bank met fietspompen, schoenveter en kurketrekker. En Cirque ,No Problem uit Israël is terug met een nieuwe voorstelling: een bijzondere mix van komedie, pantomime, melodrama, theater en circus. Komt dat zien!

14.30 uur
Selma Ann Louis – de roadmovie musical – TAQA Theater De Vest

Zie woensdag 6 juni.

14.30 uur
Oberon Theaterproducties – Hairspray (TAQA Theater De Vest)

Zie zaterdag 9 juni

Vrijdag 15 juni

12.00 en 13.00 uur
Kaasmarkt orgelconcert Grote Kerk Alkmaar – door organist Nicholas Papadimitriou

Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarkt orgelconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarkt orgelconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarkt orgelconcert wordt gegeven door organist Nicholas Papadimitriou.
Gratis toegang

19.00 uur
Festival Kuub – Grote Kerk Alkmaar
i.h.k.v. Grote Kerk 500 jaar

Een kunstwerk kan een bestaande ruimte veranderen, soms subtiel en soms grondig. Een muzikant kan de bezoeker ontroeren maar ook verblijden. Een theatermaker kan ontregelen en bewuster maken. Een dichter raakt ons diep en een danser begeleidt ons naar de volgende act. Tijdens Festival KUUB verbinden lokale makers en culturele organisaties zich met hun directe omgeving. De Grote Kerk, het Canadaplein, de Bibliotheek Kennemerwaard, het Stedelijk Museum, TAQA Theater De Vest en Artiance vormen tijdens het festival verschillende culturele knooppunten voor een waanzinnige manifestatie aan disciplines – dans, muziek, theater, beeldende kunst workshops en meer. Op vrijdag 15 juni zal de Grote Kerk knooppunt zijn. Op vrijdag 15 juni 2018 en zaterdag 16 juni 2018 wordt een uitgebreid programma door 500 Alkmaarse cultuurbeoefenaars gepresenteerd. Kunst, theater, dans,gezelligheid, livemuziek en foodtrucks komen dan allemaal samen. Open je ogen en verbreed je blik. Bekijk, beluister, beleef & beloop Festival KUUB 2018.

20.00 uur
Alkmaars Prachtkoor – Jubileumconcert (TAQA Theater De Vest)

Het Alkmaars Prachtkoor bestaat 10 jaar en geeft een jubileumconcert.
U kunt kaarten bestellen door € 10,- per kaart plus € 1 administratiekosten per bestelling over te maken naar: NL 43 TRIO 0212377272 t.n.v. Stichting Alkmaars Prachtkoor, onder vermelding van het adres waar de kaarten bezorgd moeten worden. Verdere informatie via 06-10723960 ( Joke Doedens).

Zaterdag 16 juni

19.30 uur
Zomer in De Mare – Park de Rekerhout
Cie Monkey Style – Babylloon (8+)

Geboren uit een ballon?! Hoe zal hij de wereld ontdekken? Zal hij de grootsheid die hem wordt aangeboden onder controle kunnen krijgen? ‘Babylloon’ presenteert een wereld vol mogelijkheden, waarin de ballon een vorm van rijkdom, macht en amusement wordt. ‘Babylloon’ is een ontmoeting tussen poëzie, dierlijkheid, menselijkheid en burlesk en geeft een nieuwe kijk op ballonmanipulatie.

Zondag 17 juni

13.30 uur
Zomer in de Mare – Park de Rekerhout
Coupe du Compress | Tom Campbell | Joli Vyann | Casier & Co | Compagnie Scratch (alle leeftijden)

Geen urenlange optut-rituelen meer waar föhns, kammen, stijl- en krultangen schoonheid bepalen. Coupe du Compress zorgt voor extreme looks met extreme tools. Tom Campbell kneedt tijdens ‘The Clay Head Show’ 20 kilo klei op zijn gezicht in spooky, suffige en hilarische maskers. Het acrobatische ‘Lance moi en l’air’ (gooi me in de lucht) is een voorstelling over de gevoeligheid tussen twee mensen en brengt bijzondere tegenstellingen aan het licht. ‘Moes’ is voor de allerkleinsten: een appelboom en keukengerei.
Waarschuwing: het kan zijn dat na ‘Moes’ uw keukengerei thuis tot leven komt… In ‘T.N.T.’ dagen vijf jongleurs elkaar uit met onmogelijke opdrachten, transformeren ondertussen in een boyband en zetten ook nog even het podium in lichterlaaie.

Vrijdag 22 juni

12.00 en 13.00 uur
Kaasmarkt orgelconcert Grote Kerk Alkmaar – door organist Jeroen Koopman

Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarkt orgelconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarkt orgelconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarkt orgelconcert wordt gegeven door organist Jeroen Koopman.
Gratis toegang

20.00 uur
Opening Grafisch Atelier Alkmaar - GAA Drukt Door (Grote Kerk Alkmaar)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk

GAA presenteert met ‘GAA Drukt Door’ een manifestatie, met toekomstvisie. De bezoeker gaat mee naar de grafische wereld van het jaar 2518, 500 jaar de toekomst in. Daarnaast wordt tijdens deze manifestatie aandacht besteed aan de geschiedenis van grafiek. Zo komen verleden en toekomst samen. De makers van Grafisch Atelier Alkmaar gaan aan de slag met het vraagstuk: ‘Hoe ziet grafiek er over 500 jaar uit?’ Deze vraag staat centraal tijdens de manifestatie en zal kunstenaars, ontwerpers en andere deelnemers uitnodigen om hiermee te werken. Er zullen een heleboel activiteiten plaatsvinden op het gebied van grafische kunst in de breedste zin van het woord. Zoals demonstraties, lezingen en workshops voor kinderen. De gehele periode laten we een tentoonstelling van grafiek zien met een wekelijkse activiteit. Al deze aandacht voor de grafische kunst en de uitoefening van het oude ambacht heeft als uiteindelijke doelstelling: behoud van het grafische ambacht als cultureel erfgoed en een blik werpen op de toekomstige ontwikkelingen. De toegang tot de kerk is deze periode gratis. Deze manifestatie is t/m 22 juli 2018.

Zondag 23 juni

19.30 uur
Zomer in De Mare – Park de Rekerhout -
Cie Duda Paiva - Monsters (8+)

Het zijn wonderlijke wezens, die poppen van Duda Paiva Company. Ze hebben gekke koppen, vleugels en staarten. Maar ze hebben ook armen en benen: zijn het nou dieren of mensen? En zijn ze nou gemeen, of juist heel lief? Eén ding is zeker: niets is wat het lijkt in deze voorstelling vol slapstick. Want wie is nu écht het beest?

19.30 uur
Balletschool Attitude – The Sound of Ballet – Connecting Art (TAQA Theater De Vest)

Ruim 200 leerlingen op het toneel in ‘The Sound of Ballet - Connecting Art’.
Na het grote succes in 2016 gaan Balletschool Attitude en het Regionaal Jeugdorkest Artiance opnieuw samen het toneel op. Ook dit jaar staat er weer een spectaculaire dansvoorstelling op het programma met een van de grootste live-orkesten van Nederland. Het is een internationaal programma met muziek uit Rusland (Kallinikov), Armenië (Dolukanian), Frankrijk (Debussy) en De Balkan (Brecovitsj).Hoewel het gaat om een voorstelling van amateurs, krijgt het een professionele uitstraling en is het een hele beleving om in de zaal te kijken naar de 130 leerlingen van de balletschool en 100 orkestleden.
Toegang: € 15

Zondag 24 juni

13.30 uur
Zomer in De Mare – Park de Rekerhout
Guixot de 8 | Shakti Olaizola | Di Filippo Marionette | La Mondiale Générale

Speel, gebruik je verbeelding en verlies je in de collectie van spellen van Guixot de 8. ‘Irakurriz’ voert je mee in de wereld van een heel eigenaardig meisje. Een stoel, een tafel, een kussen, een boek: alledaagse objecten veranderen in spel, uitdaging en plezier. Di Filippo Marionette uit Italië speelt een prachtige, poëtische marionettenpoppenvoorstelling. Het Franse La Mondiale Générale tart de verbeelding: houten latten en balken in alle maten ,en gewichten worden circusattributen in het absurde universum van Alexander en Timothy. Twee mannen geïsoleerd in een wereld zonder tijd en ruimte doen wonderbaarlijke dingen met de objecten om hen heen.

Start Kunstuitleen – Alkmaar BEDE - Vaart (t/m 9 september)
i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar

Een beeldende kunstroute over het Bolwerk naar de Grote Kerk

14.30 uur
Balletschool Attitude – The Sound of Ballet – Connecting Art (TAQA Theater De Vest)

Zie zondag 23 juni

Vrijdag 29 juni

12.00 en 13.00 uur
Kaasmarkt orgelconcert Grote Kerk Alkmaar – door organist Hans Stehouwer

Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarkt orgelconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarkt orgelconcert wordt gegeven door organist Hans Stehouwer.