ALKMAAR - Het programma van TAQA Theater De Vest hebben we van dag tot dag voor je op een rijtje gezet.

Dinsdag 2 april
20.15 uur
Laten we eerlijk zijn – Owen Schumacher, Beau Schneider & Hanneke Drenth
In ‘Laten we eerlijk zijn’ ontmoeten de werelden van toneel en cabaret elkaar in een hilarische mix. Een slim plot, een flinke dosis zelfspot, goede grappen en het talent van acteurs en cabaretiers om een meeslepend verhaal met veel humor te vertellen ontmoeten elkaar in dit nieuwe komische stuk.Owen Schumacher kent u natuurlijk als typetjeskanon uit ‘Koefnoen’. Beau Schneider is een van ‘s lands grootste acteertalenten (o.a. ‘Hendrik Groen’) en comédienne Hanneke Drenth maakte afgelopen seizoen furore als Jasperina in de theaterhit ‘De Grote Drie’. Nu komen ze samen in deze gloednieuwe en pijnlijk grappige comedy ‘Laten we eerlijk zijn’. Drie stellen zijn buren in een gebouw waar van alles aan moet gebeuren. Groot onderhoud dus! Als ze besluiten eerlijk alles op tafel te gooien, blijkt al snel dat niet alleen het gebouw, maar ook hun eigen relaties een stevige opknapbeurt kunnen gebruiken. Je kan blijkbaar ook té eerlijk zijn... Van de makers van de succesvolle voorstelling ‘Hart tegen Hart’, schrijvers Roos Schlikker, Erris van Ginkel en Richard Kemper, die het stuk samen met Rick Engelkes produceert. Regie is in handen van Bruun Kuijt.
Toegang: € 25

Woensdag 3 april
20.15 uur
Theater Rotterdam / Johan Simons – Heisenberg/Simon Stephens
Theater Rotterdam brengt drie theatericonen samen. Regisseur Johan Simons zet topacteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw tegenover elkaar in de eerste Nederlandse bewerking van Heisenberg. Een knetterend liefdesspel van gerenommeerd toneelschrijver Simon Stephens, dat eerder al met groot succes in New York, Londen en Duitsland werd opgevoerd. Midden op een hectisch, overvol station, ziet Georgie Alex en ze kust hem in zijn hals. Dit indringende moment dwingt de twee vreemden ertoe zichzelf op het spel te zetten. Eigenlijk zijn ze niet op zoek naar iets en zeker niet naar iemand. Toch gaan ze tot hun eigen verrassing een ontdekkingsreis aan naar elkaar, naar zichzelf en naar wat het leven hen nog te bieden heeft. Ze proberen een manier te vinden om te leven met de obstakels die de weg naar vrijheid en geluk blokkeren. De Britse toneelschrijver Simon Stephens schreef een stuk zoals hij nooit eerder deed. Het onzekerheidsprincipe van ‘Heisenberg’ koesterend, experimenteert hij vrijuit met Georgie en Alex. Hij creëert een humoristisch, muzikaal en energiek universum, een wereld vol levenskracht die loskomt als je het onvoorspelbare omhelst. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe? De Nederlandse bewerking van ‘Heisenberg’ brengt Hans Croiset, Elsie de Brauw en Johan Simons voor het eerst samen. Hiermee komt een lang gekoesterde wens van de drie theatericonen uit. De scherpzinnige vertaling van Ariane Schluter voedt de chemische reactie tussen Croiset en De Brauw.
Toegang: € 28,50

20.30 uur
Jörgen Raymann – SCHUDDEN AAN DIE BOOM
Jörgen legt met scherpe en hilarische observaties de puzzel van zijn verleden. Een tot slaaf gemaakte Afrikaanse prinses. Een Joodse schrijver en slavenhandelaar. Een Duitse meubelmaker. Een Nederlandse huisvrouw. Een Hindoestaanse arbeidsimmigrant. Een Indiaanse medicijnman. De roots van Jörgen Raymann liggen verspreid over vier werelddelen. Wat gebeurt er als hij aan zijn familieboom schudt? Voldoet hij aan de vooroordelen en eigenschappen die zijn voorouders worden toegedicht? Zouden ze trots op hem zijn of hem juist verafschuwen? Zouden ze elkaars humor begrijpen? Met scherpe en hilarische observaties legt Raymann de puzzel van zijn verleden. Is hij een vreemde eend in de bijt of past hij juist perfect in deze moderne maatschappij waar iedereen op Facebook zelfbewust en gelukkig lijkt, maar ondertussen druk op zoek is naar zichzelf?
Toegang: € 22,50

Donderdag 4 april
20.15 uur
Tineke Schouten – Highlights
Monument van een show, door monument van een showvrouw. Al jaren behoort Tineke Schouten tot de absolute top van het Nederlandse cabaret. In ruim 35 jaar maakte ze 23 theatershows, zette ze ontelbare typetjes op de planken, ontwikkelde ze sketches en tv-shows en schreef ze prachtige liedjes. Hiermee bouwde ze door de jaren heen een enorme schare trouwe fans op. Als vervolg op haar persoonlijke show van de afgelopen seizoenen maakt Tineke in ‘Highlights’ een reis door haar enorme theatercarrière. De mooiste sketches, types en liedjes – voorzien van een nieuw jasje – passeren de revue. Uiteraard kan Tineke het niet laten om ook met nieuw materiaal te komen. Een monument van een show, door een monument van een showvrouw: gegarandeerd een fantastische avond uit.
Toegang: € 39

20.30 uur (napraten na afloop)
De Warme Winkel – Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or
We worden geboren. We leven. We sterven. We glijden of vechten ons langs de hoogte- en dieptepunten. We slikken onze tegenslagen en counten onze blessings. Als we inzoomen op het persoonlijk verhaal dan vinden we avonturen, twijfels, zwaar bevochten ontwikkelingen en een levensloop die het verfilmen waard is. Maar zoomen we uit, dan blijkt dat alles niet meer dan een grijs, niet te identificeren, vervuilend stukje overbevolking in een zee van onbeduidendheid is. Er is maar één manier om je aan deze soep van middelmatigheid te onttrekken: prijzen winnen. Waar de prijzenkast van het collectief De Warme Winkel langzaam volstroomt, staat Vincent Rietveld op persoonlijk vlak nog droog. Daar probeert hij met deze voorstelling verandering in te brengen. De Louis d’Or is een prijs die jaarlijks de meest indrukwekkende mannelijke, dragende rol beloont. De prijs wordt in september uitgereikt op het gala van het Nederlands Theaterfestival in de Stadsschouwburg van Amsterdam. De winnaar krijgt een gouden legpenning en wordt met een portret vereeuwigd in de galerij van de Stadsschouwburg. Het is het hoogst haalbare voor elke theater acteur. In ‘Vincent Rietveld gaat voor de Louis d'Or’zal Rietveld alles op het spel zetten om een nominatie in de wacht te slepen. De voorstelling is onderdeel van een serie waarin De Warme Winkel mogelijke antwoorden onderzoekt op de vraag: hoe verhoud je je als individu tot de overbevolking waar je deel van uitmaakt? En hoe kan je je wapenen tegen het besef van overtolligheid? In deel 1 (2021) staat ‘moord’ op het programma, gevolgd door ‘ascese’ in deel 2 (2020). Nu echter eerst deel 3 waarin ‘excelleren’ als mogelijk antwoord wordt onderzocht.
Toegang: € 19,50

Vrijdag 5 april
20.15 uur
Tineke Schouten - Highlights
*Zie donderdag 4 april

Zaterdag 6 april
20.00 uur
Oberon Theaterproducties – CATS (verhuring)
Het tijdloze verhaal van ‘CATS’raakt zowel jong als oud. Het speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de katten hun grote bal vieren. Eén van hen wordt door Old Deuteronomy uitverkoren om een nieuw, herboren kattenleven te gaan beginnen. Grizabella, de reizende glamourkat, keert juist op deze avond naar huis terug. Ze wil dolgraag weer contact met haar familie, maar die willen niets meer van haar weten. Het kattenfeest wordt wreed verstoord wanneer Old Deuteronomy wordt ontvoerd door een schurkachtige kat. Hoe loopt dat af? De musicalgroep 14-21 jaar speelt deze musical.
Kaarten vanaf € 16 zijn verkrijgbaar via oberontheater.nl onder 'kaartverkoop'. Meer informatie via Oberontheater.nl of 06-50618032.

20.15 uur
Machine de Cirque – Modern circus à la Ashton Brothers
Machine de Cirque uit Canada doet overal ter wereld de monden openvallen van verbazing. De vijf acrobaten annex clowns annex muzikanten worden in deze poëtische en humorrijke show geconfronteerd met een wereld zonder televisie, auto's of computers, kort na een verwoestende apocalyps. Er zit niets anders op dan helemaal opnieuw te beginnen en alles, ook hun fysieke skills, weer opbouwen en uitvinden of er misschien nog andere overlevenden zijn. Misschien wel vrouwen! Dat betekent veel acrobatiek, manipuleren en jongleren met wat de mannen zoal uit de puinhopen opdiepen. En na al die arbeid willen de heren natuurlijk even baden. Maar hoe doe je dat, als je je niet helemaal bloot wilt geven? In Machine de Cirque wordt het hele leven opnieuw uitgevonden. En en passant ook het circus.
Toegang: € 25

Zondag 7 april
14.00 uur
Oberon Theaterproducties – CATS (verhuring)
*Zie zaterdag 6 april

14.30 uur
Introdans, Saartje van Camp en Spinvis – Vier verhalen en een dag
Voor hun ambitieuze muziektheaterproductie Kintsukuroi – die in 2014 op Oerol in première ging – werkten muzikant, componist en dichter Spinvis en zijn partner Saartje Van Camp onder meer samen met Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn. De voorstelling was niet alleen een enorm succes, voor Spinvis was zijn eerste samenwerking met een choreograaf en dansers ook een ware ‘eyeopener’ die duidelijk smaakte naar meer. Met de familievoorstelling ‘Vier verhalen en een dag’ gaan Spinvis en Introdans daarom in het voorjaar van 2019 een nieuw avontuur aan, waarbij Adriaan Luteijn en Marlena Wolfe samen met de dansers de choreografie voor hun rekening nemen. De muziek van Spinvis en Van Camp wordt live uitgevoerd. ‘Vier verhalen en een dag’ is een sprookje, een sprookje over toekomst en vrijheid. Een meisje, Moira, wint een prijs en mag vervolgens drie wensen doen. Haar eerste wens is om in de toekomst te kunnen kijken. Er ontrollen zich drie werelden die zich steeds verder in de toekomst afspelen. Ze wordt geconfronteerd met de vraag: wat betekent het om de toekomst te kennen? ‘Vier verhalen en een dag’ is geschikt voor iedereen van 8 tot 88 jaar.
Toegang: € 20; Kind € 12,50

19.00 uur
TangoArt Alkmaar – Tango Salon las Campanas
Iedere eerste zondag van de maand wordt in de Plein Zaal de Tango Salon Las Campanas georganiseerd door Stichting TangoArt Alkmaar. Er wordt gedanst op traditionele tangomuziek, op de fijne vloer van de sfeervolle Plein Zaal. Een ieder die van tangodansen houdt is welkom. De tijd is van 19.00 uur - 22.30 uur. Toegang € 10,00 aan de deur. Ingang via Grand Café Klunder. Voor meer informatie over de tangosalon: www.tangoart.nl en bezoek de Facebookpagina’s van Las Campanas of TangoArt Alkmaar.
Toegang: € 10

Dinsdag 9 april
14.00 uur (Dinsdag Matinee)
Trudy Labij & Frans Mulder – ’t Is Nogal Fris Voor De Tijd Van Het Jaar
Unieke, eenmalige samenwerking tussen topcabaretier en rascomédienne.
Cabaretier Frans Mulder bracht vorig seizoen, naast zijn werk bij theatergroep Purper, een soloprogramma, waarin hij zonder enige opsmuk vertelde over de ups en downs in zijn persoonlijke en professionele leven. Trudy Labij, topactrice, rascomédienne én vriendin van Frans, zag zijn solo en dacht: dat wil ik ook, iets eigens, met muziek, een mespuntje ernst en een flinke scheut absurdisme. Het resultaat is deze eenmalige gezamenlijke voorstelling, waarbij twee onthutsend eerlijke en meedogenloos geestige solo’s naadloos in elkaar overgaan. Ze vertellen en zingen over hun levens, liefdes, ouders en carrières, filosoferen over het heden en de nabije toekomst en maken zich met veel plezier kwaad over zaken waar een mens toch niks aan kan veranderen. Met als grondgedachte: laten we het samen doen, want ‘’t Is Nogal Fris Voor De Tijd Van Het Jaar’. Na afloop van de Dinsdag Matinees heten wij u van harte welkom voor een informeel nagesprek met de acteurs uit de voorstelling. U ontvangt interessante achtergrondinformatie en vragen staat vrij! De nagesprekken zijn gratis toegankelijk voor iedereen die in het bezit is van een toegangskaartje.
Toegang: € 18

20.15 uur (19.30 uur een voorspel in 300 seconden)
DI-RECT – Rolling With The Punches Theatertour 2018 -2019
*Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Woensdag 10 april
20.15 uur
Turks Fruit / Jan Wolkers - Chris Peter, Bart Klever e.a.
Het boek was een bestseller, de film een blockbuster, de musical een kaskraker en dan is er nu de mag-je-niet-missen toneelbewerking van het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur: ‘Turks Fruit’. De autobiografische roman van Jan Wolkers heeft na bijna vijftig jaar nog niets aan universele kracht en ontroering ingeboet en staat nog altijd hoog genoteerd op de boekenlijst van middelbare scholieren. Paul Verhoevens verfilming, die van Monique van de Ven en Rutger Hauer op slag filmsterren van internationale allure maakte, is met 3,6 miljoen bezoekers nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit.‘Turks Fruit’ vertelt van de heftige liefde tussen een beeldhouwer en een liftster. Hun ongekend passionele relatie krijgt een dramatische wending als de jonge vrouw ernstig ziek wordt. De toneelbewerking van Sophie Kassies is een ongekuiste, sensuele én ontroerende hommage aan dit liefdesverhaal zonder weerga.
Toegang: € 28,50

20.30 uur
Blind Date – De Franse Eijkel
De Fransse Eijkel is een onbevangen, absurdistisch, muzikaal en dynamisch cabaretduo, wars van hokjesgeest. Deze cabaretperformance is dan ook speciaal voor introverte twintigers, swingende gehandicapten, hondsbrutale dierenvrienden, gehaaide homoseksuelen, intolerante hipsters, bronstige kleuters, artistieke vluchtelingen, punctuele bovenburen, zelfingenomen senioren, gebalanceerde zwaarlijvigen, bewonderaars van Viola Holt en iedereen die zich niet in deze opsomming herkent. Sanne Franssen en Christian van Eijkelenburg leerden elkaar kennen op de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater. In 2015 bundelden zij hun krachten en wonnen een jaar later de publieksprijs van het Amsterdam Kleinkunst Festival.
Toegang: € 18,50

Donderdag 11 april
18.00 uur
Rotary Alkmaar – Bergen – Music Dinner 2019
In de sfeervolle Grote Kerk bieden wij u een sprankelende avond vol entertainment, fantastisch eten en heerlijke wijnen… de voetjes van de vloer! Wij hebben Jonathan Zandbergen, Michelinsterren-chef van Merlet Schoorl, bereid gevonden om een gastronomisch 4-gangen diner voor u te koken. De Grote Kerk krijgt deze avond een sterren ambiance, met assistentie van leerlingen van het ROC Horizon College (zwarte en witte brigade). Een bling bling bingo: 2 bingorondes voor € 40 met mooie prijzen.
14 originele kavels: deze worden geveild. Wie biedt mee?
De opbrengst van het evenement en fundraising wordt besteed aan verschillende goede doelen. Ontvangst vanaf 17.30 uur, aanvang 18.30 uur, einde 00.15 uur.
Dresscode feestelijk.
Geef uw deelname door via musicdinnergrotekerk@gmail.com, vermeld de namen van de deelnemers, noodzakelijke dieetwensen en uw factuuradres/mail.
Toegang: € 125 p.p.

20.15 uur (19.30 uur een voorspel in 300 seconden)
Conny Janssen Danst - BROOS
‘BROOS’ is een sprankelende, fysieke voorstelling over ouderdom, jeugd en de breekbaarheid van het leven. In een mozaïek van vertellingen ervaren we de hartenklop van diverse momenten in tijd. Na HOME (2017) en de remake van ‘INSIDE OUT’ (2018) is ‘BROOS’ het nieuwste werk van Conny Janssen voor het theater. Naast een groot, avontuurlijk ensemble van dertien dansers - jonge talenten en bekende gezichten - werkt Conny Janssen voor ‘BROOS’ opnieuw samen met Maartje Teussink, die met nieuw, speciaal voor de voorstelling gecomponeerd werk live te horen zal zijn. Choreograaf en componist werkten eerder samen in 2016 tijdens de locatievoorstelling ‘COURAGE’ in de Ferro Dome. De muziek van de componist, multi-instrumentalist en vocalist laat zich omschrijven als lyrisch en alternatief. Teussink creëert muzikale sferen en soundscapes waarbij zij de grenzen en de combinatie van verschillende muzikale invloeden onderzoekt.
“Multi-instrumentalist Maartje Teussink is een alchemist in een muzieklaboratorium vol plukkende gitaarriffs, bonkende bassen en sferische soundscapes.” – Trouw, zaterdag 18 juni 2016 (over ‘COURAGE’). Het werk van Conny Janssen werd veelvuldig onderscheiden en is te zien op diverse festivals. Daarnaast is Conny Janssen Danst een broedplaats voor jong talent. Zowel jonge dansers als jonge dansmakers krijgen de kans zich binnen de professionele omgeving van het gezelschap te ontwikkelen. Het gezelschap is hiermee een belangrijke ambassadeur van de moderne dans.
Toegang: € 23

Vrijdag 12 april
20.15 uur
Het Nationale Theater – Onze Straat / Nathan Vecht
‘Onze Straat’ gaat over een straat, in een stad, ergens in Europa. Een straat zoals er duizenden zijn, met een avondwinkel, een wasserette en bewoners die wel een voordeur maar niet hun leven delen. In drie grote scènes zien we hoe de tijd door de straat heen trekt. Gedurende de avond leren we negen bewoners kennen. We zien hoe hun levens zich in twaalf jaar ontwikkelen. En hoe om hen heen de straat verandert: mensen verhuizen, er ontstaan liefdes, kinderen worden geboren, ouderen sterven. Niets blijft zoals het is, maar het leven gaat door. U zit rondom de acteurs op het toneel. Tussen de scènes en na afloop van de voorstelling worden hapjes en drankjes uitgedeeld. Het van dichtbij volgen van een intieme voorstelling op het toneel in een verder helemaal lege schouwburg, zorgt voor een onvergetelijke theaterbelevenis.’
Onze Straat is een nieuwe toneeltekst van Nathan Vecht (Kunsthart, Aquarium, In de ban van Broadway), gebaseerd op de Amerikaanse klassieker Our Town van Thornton Wilder.’ De voorstelling is gemaakt in samenwerking met Adelheid en Zina.
Toegang: € 27,50

20.30 uur
Jansen, Kraayenhof en Van Veen - Brakland
Randy Newman, Sting, Engelse folk en mystieke volksmuziek uit Centraal-Azië.
Drie op het eerste gezicht uiteenlopende muzikanten, bijeengebracht door hun liefde voor folkmuziek, vinden elkaar op verrassende wijze in ‘Brakland’. Het bandoneon van Carel Kraayenhof, de vleugel van Jeroen van Veen en de gitaren en stem van Leoni Jansen vloeien wonderwel samen in de muziek.
Van licht klassieke harmonieën van Randy Newman, naar door Percy Grainger bewerkte oude Engelse folksongs voor piano. Van Stings wereldberoemde popsongs en prachtige folkliedjes naar de composities van Gurdjieff/De Hartmann, die zich verdiepten in de betoverende mystieke volksmuziek uit Centraal-Azië. De muziek wordt zowel in oervorm als in eigentijdse arrangementen uitgevoerd. Van a capella tot puur instrumentaal. Voor kroeg én concertgebouw.
Toegang: € 21,50

Zaterdag 13 april
19.00 uur
De Mattheus Passie - in de Nederlandse hertaling van Jan Rot
Op zaterdagavond 13 april 2019 gaat de AOV een mooie uitdaging aan: het zingen van Bach’s Matthäus Passion in het Nederlands; in de hertaling van Jan Rot. Dus geen vertaling van een stuk dat is gebaseerd op het strenge, barokke geloof uit het begin van de 18e eeuw, maar een verhaal dat recht doet aan de moderne tijd (300 jaar later) met een afnemend aantal gelovigen. Het is meer opgehangen aan een ‘ietsisme’ - “er moet toch wel ‘iets’ zijn...?!” Rot had meerdere redenen om vijf jaar lang aan de hertaling van dit ongelooflijke stuk te werken, maar de belangrijkste reden is misschien wel dat Rot Bach de grootste componist aller tijden vindt. En omdat hij vindt dat een Nederlandse tekst de traditie van het zingen van de Matthäus Passion juist versterkt! De essentie wordt dieper beleefd. Zelfs wanneer je als koor, dirigent, solist of orkest Bach uitvoert, ben je aan het herscheppen - denk bijvoorbeeld aan al die interpretaties van diverse dirigenten! En elke goede zanger zal zeggen: ik zal het zingen alsof het de eerste keer is dat het wordt uitgevoerd. Daarin is het allemaal muziek, de prachtige muziek van Bach - en daarin zit de echte emotie.
Toegang: € 30

20.15 uur
Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar - Voorjaarsconcert met Cor Bakker
Het Stedelijk Harmonieorkest heeft voor haar jaarlijkse voorjaarsconcert niemand minder dan Cor Bakker weten te strikken. We maken er een onvergetelijke avond van!
De kaartverkoop is nu gestart via secretariaat@sdg-alkmaar.nl en www.taqatheaterdevest.nl. Meer informatie: www.sdg-alkmaar.nl
Toegang: € 20

20.30 uur
Ronald Snijders – Groot Succes 2
Nederland staat aan de vooravond van het nieuwe programma van Ronald Snijders: ‘Groot Succes 2’, de opvolger van – u raadt het al – ‘Groot Succes’, dat tot op heden de theaters niet haalde. Ook nu zal de absurdist zijn publiek verbluffen met taalgrappen, nieuwe woorden, dwaze liedjes en niet te plaatsen gedachtekronkels. Voor zijn vorige voorstelling ‘Welke Show’ ontving Snijders een nominatie voor de Poelifinario, de belangrijkste cabaretprijs van Nederland. En dan schreef hij ook nog bestsellers als ‘De Schrikkelkalender 2016’ en ‘De Alfabetweter, 1000 nieuwe woorden die het niet gaan redden’. “Een kruising van taaluitvinder, moppentapper, verstrooide professor, Toon Hermans en een doorgedraaide 3D-print van Herman Finkers.” (Theaterkrant over ‘Welke Show’)
Toegang: € 21,50

Zondag 14 april
12.00 uur
Koffieconcert met strijkers – Yako Quartet
In 2017 viel het Franse Yako Quartet in de prijzen bij het Nederlandse Orlando Concours. Sindsdien heeft het viertal de aandacht van de strijkkwartetliefhebbers. Het in 2015 opgerichte kwartet speelt niet alleen als een solide eenheid, het onderscheidt zich ook door opvallende programmakeuzes. Tijdens dit concert vertolken de vier jongemannen niet alleen het strijkkwartet van Ravel en Beethovens op. 59 nr. 2, maar ook het zelden uitgevoerde strijkkwartet van de Nederlandse componiste Rosy Wertheim. Zij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar gold door haar Joodse afkomst als entartet (benaming voor persoon of kunst die niet voldeed aan de eisen van het nationaalsocialistische regime). De wijze waarop het Yako Quartet haar lyriek tot uiting brengt, is verrassend.
Toegang: € 15

13.30 uur en 16.00 uur
Efteling presenteert – Sprookjessprokkelaar de musical (6+)
Efteling presenteert een nieuwe, spannende familiemusical, gebaseerd op het succesvolle boek ‘De Sprookjessprokkelaar’ van Paul van Loon en Prinses Laurentien van Oranje. Ze vertellen over de twaalfjarige Sterre, die met haar opa aan de rand van het bos woont. Als haar enige boek letterlijk stuk is gelezen, wijst opa haar op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel. Daar, achter de juiste deur, wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Vindt Sterre de juiste deur? Wat zit er achter al die andere deuren? En wie is toch die Sprookjessprokkelaar?
Toegang: € 19; Kind € 16,50

Dinsdag 16 april
20.00 uur
Mondiavisueel live multimedia theatershow - De roep van de orka
De roep van de orka is onweerstaanbaar voor avonturier Melvin Redeker. Ga mee op reis onder de golven, door de laatste wildernis van onze blauwe planeet. Melvin verstopt zich op de zeebodem, daar waar orka’s jagen op zeehonden. Op zoek naar de mysteries van de oceaan ontmoet hij haaien, nieuwsgierige bultruggen en zachtaardige killer whales.
Meer informatie: www.mondiavisueel.com
Toegang: € 27; € 23

20.15 uur
Lenette van Dongen – Paradijskleier
Zit je uitgeput op de bank gevangen tussen droom en werkelijkheid en weet je het ook allemaal even niet meer? In ‘Paradijskleier’ fileert Lenette van Dongen op hilarische wijze jouw dromen en laat je weer verliefd worden op je eigen werkelijkheid. Saai is het nieuwe spannend. Vandaag is Lenette’s lievelingsdag. En ook die van jou. ‘Paradijskleier’ is de opvolger van het zeer goed ontvangen ‘Tegenwind’: “Het allerbeste uit haar oeuvre. Als een van de weinigen in het genre weet Lenette van Dongen haar publiek werkelijk mee te nemen in haar vertelling. Ze neemt de zaal in vertrouwen en schept een aangenaam soort intimiteit, waarin haar verhalen perfect gedijen.” (Algemeen Dagblad ****)
Toegang: € 25

Woensdag 17 april
20.15 uur
Lenette van Dongen – Paradijskleier
*Zie dinsdag 16 april

20.30 uur (met bonusmateriaal na afloop)
Likeminds / Saman Amini – A Seat At The Table
i.s.m. Black Sheep Can Fly & Het Nationale Theater ‘A Seat At The Table’ is een vlijmscherpe voorstelling over liefde en haat voor het vaderland. Een ontroerend, humoristisch en kritisch portret van hoe racisme zich manifesteert in onze samenleving. In een reeks anekdotes vertellen de vier acteurs over intimiderende en pijnlijke incidenten waarin ze persoonlijk te maken hadden met discriminatie. Saman Amini, van Iraanse afkomst, en de zwarte mannen Yannick Jozefzoon en Werner Kolf ondervonden het aan den lijve. De blanke Vlaming Ward Kerremans zag hoe het klasgenoten en vrienden overkwam. Het stuk was in juni 2017 een van de smaakmakers op Oerol. “De kracht zit niet alleen in de confronterende verhalen, maar ook in de beeldende details, de veelheid van overwegingen en emoties, de rauwe liedjes van Amini en het gloedvolle, uitstekende acteren. Een voorstelling die je moet zien.” (NRC Handelsblad ****)
Toegang: € 20

Donderdag 18 april
20.15 uur (met salsaparty na afloop, verzorgd door Dansschool Sizzling Salsa)
Urban Myth – Celia! / Koos Terpstra
Urban Myth maakt voorstellingen die ontregelen en morrelen aan vaste denkpatronen. Muziek en video spelen een prominente rol. Het hart van de groep klopt met name voor de zoektocht naar identiteit binnen het cultureel diverse Nederland. Hoe wordt de ‘ander’ bekeken door de samenleving en hoe gaat die ‘ander’ daarmee om? ‘Celia!’ vertelt het waargebeurde verhaal over twee Cubaanse vrouwen. Celia Sánchez was van cruciaal belang voor de Cubaanse revolutie, Celia Cruz een populaire zangeres die naar de Verenigde Staten vluchtte. Sánchez probeerde Cruz tijdens de Koude Oorlog over te halen om terug te keren naar Cuba, zodat ze mee kon helpen het land op te bouwen. Maar waar Sánchez kunst zag als mogelijkheid tot een collectief ideaal, beleefde Cruz het als een individualistische viering van vrijheid. Dit spannende conflict staat centraal in de scherpe tekst van Koos Terpstra. De soundtrack komt van de band Timbazo, onder leiding van toppercussionist Nils Fischer. De rol van Fidel Castro wordt gespeeld door Eric Corton.
Toegang: € 25

Vrijdag 19 april
20.15 uur (19.30 uur een voorspel in 300 seconden)
DE VERLEIDERS - #niksteverbergen - Pierre Bokma, George van Houts e.a.
*Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

20.15 uur
Cristina Branco & band
In de prachtige entourage van de Grote Kerk Alkmaar De fado is de spiegel van de ziel van Cristina Branco. Dat betekent weemoed, onmacht, het (nood)lot, want dat is waar het in de fado om draait. Cristina weet zich voor haar muziek gesteund door een indrukwekkende verzameling tekstschrijvers en tijdloze dichters, en natuurlijk haar getalenteerde musici, die ieder concert tot een waar spektakel maken. In de loop der jaren is haar muziek steeds minder fado en steeds meer Cristina Branco geworden. In optredens vol vuur en passie laat zij met haar begeleiders de authentieke fado vaak kantelen naar warme jazz of chansonachtige sferen, getuige ook haar ruim tien albums, waaronder het onlangs verschenen ‘BRANCO’: ook hier zoekt de zangeres naar vrijheid in de muziek, maar met de diepgang van de fado.
Toegang: € 26

Vrijdag 20 april
19.30 uur
Dansklooster – Ecstatic Dance Alkmaar Ecstatic Dance is dé Freedom Dance die na Amerika ook Nederland heeft veroverd. Het concept is heel eenvoudig en daardoor zo krachtig en geliefd! No talking, No shoes, No phones, No pictures, No alcohol… just dance. Hier kom je, omdat je jouw dans mag dansen zoals hij is... 3 uur lang met lekker veel mensen die dat ook willen. Meer info kan je lezen op http://ecstaticdancealkmaar.nl. Kaartjes worden alleen verkocht aan de deur. Een enkel kaartje kost € 15. Dansen met een duo kaartje is € 25. (bon via website uitprinten). De Strippenkaart schaf je aan voor € 85, deze kaart is het hele jaar geldig en is goed voor 6x dansen. De strippen mag je delen met anderen!

20.15 uur
Jakop Ahlbom Company – Le Bal
In danslokaal Le Bal komen mensen samen, op zoek naar liefde, gezelschap en vertier. Ze dansen, flirten, maken ruzie en vervelen zich. Ze komen en gaan. De jaren verstrijken, maar het danslokaal blijft bestaan en transformeert zich steeds naar de nieuwe tijd. ‘Le Bal’ omspant een periode van honderd jaar: de voorstelling begint rond 1918, aan de vooravond van the roaring twenties en wervelt zich door de jaren en decennia, tot aan het hier en nu. Alamo Race Track reist mee en speelt de wereldhits van de afgelopen honderd jaar. Jakop Ahlbom laat zich inspireren door Ettore Scola’s film ‘Le Bal’ uit 1983. De theatermaker zet zijn herkenbare mix van mime, dans, slapstick, livemuziek, special effects en vervreemdende, poëtische elementen in om te laten zien hoe we de afgelopen honderd jaar (samen)leefden, hoe we door de eeuwen heen altijd op zoek zijn naar liefde en geborgenheid en hoe onvermijdelijk het veranderen van de tijd is.
Toegang: € 27,50

Zaterdag 20 april
20.30 uur
Mr. Gerard Spong – In Vertrouwen
*Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Woensdag 24 april
20.15 uur
Peter Heerschop – De Minister van Enthousiasme
In zijn functie van Minister van Enthousiasme reist Peter Heerschop door het land om uit te leggen waarom je vrolijker wordt als je begint te twijfelen aan je zekerheden. Dat je het snelst iets leert als je het gevoel hebt dat het fout mag gaan. Hij zal voorbeelden geven van dingen die totaal verkeerd zijn gegaan, zodanig dat jij er hard om moeten lachen omdat je beseft dat anderen soms nog onnozeler zijn dan jij. Lol is een serieuze zaak, maar de lach zal regeren tijdens de eerste 365 dagen van de regeerperiode van deze minister.
Toegang: € 22,50

20.30 uur (na afloop: Bonusmateriaal)
Fahd Larhzaoui – Shirt uit Fahd / Don Duyns
Alles voor de Kunsten & Het Zuidelijk Toneel Theatermaker en acteur Fahd Larhzaoui brak in 2014 door met zijn solo Schijn, over een man die een dubbelleven leidt. Waar Schijn een coming of age was, is opvolger Shirt uit Fahd!een facing the facts, waarbij Fahd een inkijkje geeft in de gayscene met zijn feesten en geëxperimenteer met drugs.
Het voelt goed op een party te zijn waar niemand een mening over hem heeft en hij daardoor een totaal gevoel van vrijheid ervaart. Maar boven een ontsnapping uit de realiteit hoopt Fahd iets terug te vinden wat hij was kwijtgeraakt –liefde, een eigen identiteit en een nieuwe familie, nadat zijn eigen familie hem na zijn coming out de rug toekeerde. Anders dan de onbedwingbare fear of missing out in de uitgaansscene doet vermoeden, is Fahd vooral op zoek naar die ene persoon die de pijn, woede, schaamte en desillusie kan laten verdwijnen.
Toegang: € 19

Donderdag 25 april
20.15 uur
YAMATO – Passion
Je moet ze niet als buren hebben, maar in het theater is YAMATO een fantastische ervaring. Het drum- en percussiegezelschap werd in 1993 opgericht en is genoemd naar de regio Yamato, die wordt gezien als de bakermat van de Japanse cultuur.
Wereldwijd lieten zo’n vijf miljoen mensen zich al meeslepen door de opwindende ritmes van deze uiterst gedisciplineerde mannen en vrouwen. Het bespelen van bijvoorbeeld de meer dan vijfhonderd kilo wegende Taiko-drum vereist de spierkracht en het uithoudingsvermogen van een topatleet. Dus trainen de leden van YAMATO het hele jaar door, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Dan heb je wilskracht en – nog belangrijker – passie nodig. Passie is de nooit haperende motor die ervoor zorgt dat de Japanners door kunnen blijven gaan. En die passie gaan ze met je delen in deze zinderende drumshow met spektakelwaarde en energielevel op Tokyo Skytree-peil.
Toegang: € 29,50

Maandag 29 april
20.15 uur
Youp van ’t Hek – Met de kennis van nu
*Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Dinsdag 30 april
20.15 uur
Youp van ’t Hek – Met de kennis van nu
*Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen