ALKMAAR - Föld, Hongaars voor aarde, werd in 1985 gemaakt in opdracht van het Holland Festival. Toentertijd werd de voorstelling bejubeld door publiek en door de pers uitgeroepen tot hét hoogtepunt van het festival. Inmiddels is Föld uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. Ook buiten Nederland wordt de choreografie geroemd, met uitvoeringen in o.a. Canada, Kroatië, Hongarije en het Centre Pompidou in Parijs. Nu presenteert de diva van de dans Krisztina de Châtel een nieuwe versie van de legendarische dansvoorstelling.

Ploegen in 18 kuub aarde

Met deze actuele herneming wordt de 78-jarige choreograaf opnieuw uitgedaagd om Föld in de context van actuele thematiek te onderzoeken. Zoals beeldend kunstenaar Conrad van de Ven, verantwoordelijk voor het idee van de aarden wal, het verwoordt: “Het uitgangspunt in de jaren tachtig was de strijd, de energie en het doorzetten, waarbij de aarden wal het te slechten object was. (…) Nu, in deze nieuwe tijd, is de natuur zelf het hoofdthema. Aan gruwelijke verandering onderhevig.”

De 6 dansers dansen in een uitputtende choreografie in de ronden aarden wal. Een wal die staat voor de verontrustende effecten van de menselijke vernietiging van de natuur. Föld is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht.

Ooit ging de tijdloze voorstelling gesitueerd in 18 kuub aarde in première in een kerk, nu landt de legendarische dansvoorstelling wederom in de prachtige ruimte van een eeuwenoude kerk: de Grote Kerk Alkmaar.

Deze zomer te zien op Karavaan Festival (3 t/m 6 juni) in de Grote Kerk Alkmaar.

Meer informatie en kaartverkoop op karavaan.nl

Credits kort

Choreografie: Krisztina de Châtel | Dansers: Björn Bakker, Alkis Barbas, Gijs Hanegraaf, Ivan Montis, Sebastian Pickering Pederson, Luigi Imperato

De pers over Föld

“Föld (Hongaars voor 'aarde') is een ware klassieker uit het rijke oeuvre van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel. In 1985 gemaakt voor het Holland Festival en daarna meermalen in reprise gebracht, in theaters, een rozenkas <…/> en in het Vondelpark.”
- de Volkskrant

“But above all, the piece exudes an enormous physical vitality. The dancers literally transcend human limitations. One leaves the theatre feeling confused and bruised in every sense. But that is the purpose of theatre.” - Politiken (Denemarken)

"Met Föld heeft Krisztina de Châtel een schitterende allegorie gemaakt op het eeuwige gevecht tussen mens en natuur." - Algemeen Dagblad

CREDITS uitgebreid

Choreografie: Krisztina de Châtel | Dansers: Björn Bakker, Alkis Barbas, Gijs Hanegraaf, Ivan Montis, Sebastian Pickering Pederson, Luigi Imperato | Concept toneelbeeld: Conrad van de Ven | Licht: Bernie van Velzen | Muziek: Philip Glass: Another look of harmony- Part IV | Kostuums: Linda Bogers