ALKMAAR - Het Zomeravondconcert op woensdag 3 augustus wordt verzorgd door Hayo Boerema. De Rotterdamse Laurensorganist speelt een speciaal voor het Van Covelens-orgel gecomponeerde expositie en eigen improvisaties

Uitdagend programma
De Rotterdamse Laurensorganist Hayo Boerema gaat Alkmaar verrassen. Zowel de middeleeuwse Estampie als de Passacaglia gaan terug op oude dansvormen. Op dit concert wordt het oudste orgelwerk (1325) uit de Robertbridge Codex naast de eigentijdse Estampie van Franz Danksagmüller geplaatst. Boerema componeerde speciaal voor het Van Covelens-orgel de nieuwe compositie 'Bad Tempe' waarin hij gebruikmaakt van de bijzondere karakteristieken van de middentoonstemming. Vervolgens speelt hij op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel Passacaglia's van Buxtehude, Alain en Bach en een eigen improvisatie. In de Passacaglia staat de herhaling van een basthema centraal. Een bijzonder uitdagend programma met bekende en (nog) onbekende klanken.

Kaasmarktconcert vrijdag 5 augustus
Deze zomer wordt er in de Grote Kerk Alkmaar elke vrijdag om 12.00 en 13.00 uur een gratis toegankelijk Kaasmarktorgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels. Op vrijdag 5 augustus worden de orgels bespeeld door Afonso Torres.

Meer informatie en toegangskaarten
Toegang tot de Zomeravondconcerten bedraagt € 8,50 (CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50). Toegangskaarten kunnen worden gereserveerd via www.grotekerk-alkmaar.nl. De Kaasmarktconcerten zijn gratis te bezoeken.