ALKMAAR - Van Hemelvaart tot en met Pinksteren is Karavaan Festival in de regio Alkmaar. Twaalf dagen verrassend locatietheater op bijzondere plekken en een bruisend festivalhart in het centrum van Alkmaar met gratis straattheater, livemuziek, theatrale installaties en pop-up restaurant Tineke Kookt. Het thema deze editie: Eigen Grond.

Het festival brengt je naar bouwgrond, (stolp)boerderijen, cultuurhistorische locaties, de lankies, onverwachte plekken in de binnenstad en bijzondere bedrijven waar je locatietheater beleeft van nationaal gerenommeerde én jonge theatermakers. Er zijn dit jaar maar liefst 8 Nederlandse premières in regio Alkmaar.

Highlights
Een van de highlights van dit jaar is de première van de groots opgezette muziektheaterproductie Atlantis van de Veenfabriek. De voorstelling wordt in Alkmaar gemaakt. Een van de meest nieuwsgierig makende producties is de première van Het Land van Nooit van de eigenzinnige theatermaker Anne Roos Rosa de Carvalho, waarbij we in een bus stappen die ons brengt naar een surreëel pretpark. In het jaarlijks terugkerende agrarische thema belooft de première van de theatervoorstelling Stallerhof van Afslag Eindhoven veel moois met opnieuw muziek van Woody Veneman. Ook is er de ontroerende voorstelling Maalkop, een theaterdialoog tussen een man en zijn (echte!) koe – Martje160 -, over een jonge boer die afstand moet doen van zijn bedrijf. Verder is er onder andere een theatrale fietsroute door de Egmonden en een Nieuwe Makers Route van jonge theatermakers.

Festivalhart met gratis theater en muziek
Het festivalhart is elke dag goed voor een shot inspiratie met een wel heel gevarieerd en gratis te bezoeken programma van straattheater, korte theatervoorstellingen en live muziek.
Ministerie van Alkmaarse Zaken en Kinderkaravaan In aanloop naar het festival wordt het Ministerie van Alkmaarse Zaken gevormd, onder het credo 'bemoei je er vooral even mee' gaat de ministerraad in verschillende etappes op zoek naar de identiteit van de stad. Op beide Pinksterdagen is er familietheater tijdens de Kinderkaravaan met onder andere de theatervoorstelling De Gruffalo.

Dit alles is slechts een klein tipje van de festivalsluier. Kijk op karavaan.nl voor informatie en voorstellingen.