HEILOO - De Brockes-Passion van de beroemde componist Georg Friedrich Händel is een absoluut meesterwerk. Vanaf de eerste klanken neemt Händel je mee in het lijdensverhaal. Het beluisteren van zijn muziek leidt tot een intense ervaring.

Het Apollo Ensemble voert Händels passie uit in de Witte Kerk van Heiloo in kleine bezetting: 8 zangers, die zowel de koor- als de solopartijen voor hun rekening nemen, en 13 instrumentalisten.

Bij het woord ‘passie’ denkt iedereen vooral aan Bachs Matthäus-Passion, maar ook Händel (1685-1759) schreef prachtige passies, waarvan zijn Passion, gebaseerd op tekst van zijn tijdgenoot Brockes, het bekendst is geworden. Ook Bach verwerkte in zijn Johannes-Passion passages uit de Brockes-Passion. Er bestaan ongeveer vijftig oratoria op tekst van Brockes, maar deze passie van Händel steekt er met kop en schouders boven uit.

Het bijzondere aan de Brockes Passion is dat niet één evangelie centraal staat, maar dat het lijdensverhaal uit alle vier de evangeliën is samengesteld.

Het is een passie met operatrekjes.

Niet alleen de tekst, maar ook de muziek is bijzonder intens. Het is een van de eerste oratoria die Händel schreef, dus nog vóór de Messiah en Judas Maccabeus. Toch hoor je al veel van wat zijn latere oratoria zo uniek maakt. Vanaf het begin van de Brockes Passion laat Händel zich van zijn meest gepassioneerde en emotionele kant horen. Hij gebruikt in deze muziek technieken uit de opera, om zo duidelijker de dramatiek van het lijdensverhaal te laten spreken.

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, waarvan de musici uit alle windstreken komen. Artistiek leider is David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al 17 jaar als violist prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra.

De groep kiest uit overtuiging voor historische instrumenten en bijbehorende speeltechnieken als een manier om zo dicht mogelijk bij de bedoelingen en klankwereld van de oude meesters te komen.

Het Apollo Ensemble is gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken.

Wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek?

Uitvoering op zondag 11 maart om 15.00 uur in de Witte Kerk door het Apollo Ensemble o.l.v. David Rabinovich