ALKMAAR - Het is een mooi moment voor dankbaarheid, vindt Tineke Schouten. En eigenlijk is het dat elke dag opnieuw. "Ik tel m'n zegeningen, heel bewust." Met haar gloednieuwe theatershow Highlights vestigt Tineke dan ook extra aandacht op de hoogtepunten uit haar carrière. Samen met de zaal. "Ik ben mijn publiek veel verschuldigd. Mijn successen dank ik aan jullie."

Highlights omlijsten je bestaan
"Terugblikken? Welnee!" Tineke voelt wel dat leeftijd een rol begint te spelen. Maar dat betekent niet automatisch dat ze met haar afscheid bezig is. "Veel van de highlights uit mijn carrière zijn nooit op televisie uitgezonden geweest. En dus hebben heel veel mensen ze niet gezien. Voor mij gaan de highlights over het vieren van wat goed gaat in het leven. Door dáár de nadruk op te leggen."

Inhoud
"Want waar draait het nou allemaal om? Ik denk daar veel over na. Sterker nog: ik denk daar elke dag, de hele dag over na. Soms kijk ik om me heen en lijkt het alleen maar om de buitenkant te gaan. 'Als je haar maar goed zit', zeg maar. Je ziet het overal. Vaak ook op social media: reisje hier, feestje daar. Mooie sier maken, maar weinig écht doen. Dat levert meestal geen werkelijke hoogtepunten op, enkel schone schijn."

Respect
Tineke vind dat goed presteren een kwestie is van respect. Belangrijk, ook na al die jaren van succes. "Ik blijf een supermarktkind; de klant is altijd koning. ‘Potje Pindakaas’, noemden we dat vroeger thuis. Er waren namelijk altijd klanten die eerst het potje bijna leeg aten, om alsnog bij m’n vader te klagen dat er te weinig pinda’s in hadden gezeten. Mijn vader deed daar niet moeilijk over en gaf ze een nieuw potje mee. Zo ben ik ook."

"Ik heb ontzettend veel respect voor mijn publiek, en wil dat mensen beloond worden voor de moeite om naar me te komen kijken. Je kan 't niet iedereen naar de zin maken, maar als iemand het niet leuk vindt wil ik 'm het liefst uitnodigen om nog een keer te komen. Hoewel 'Potje Pindakaas' me ook heeft geleerd om te weten van wie de kritiek komt. Het raakt me, maar ik ben niet bang voor kritiek. Ik luister er naar, en uiteindelijk beslis ik zelf wat ik er mee doe. De hoogste waardering die ik kan krijgen is dat ik mijn vader in m'n hoofd hoor zeggen: Buitengewoon! Daar streef ik naar, elke voorstelling opnieuw."

Accenten
Niet alleen in de show gaat om het leggen en verleggen van accenten. "Waar focus je op in het leven? Ik zei net wel afkeurend: als je haar maar goed zit. Maar eigenlijk zit er ook een heel mooie kern van waarheid in. Want natuurlijk ontstaat er met een paar focuspunten ineens een heel andere werkelijkheid. Als ik een pruik opzet dan bén ik gelijk dat typetje. Met stemmetjes en dialecten is het precies zo. Waar het om gaat is hoe je daar vervolgens mee omgaat. Highlights omlijsten je bestaan, en tegelijkertijd creëer je daarmee ook een nieuwe werkelijkheid."

Opvallend genoeg begon Tineke's carrière bijna 40 jaar geleden op een moment dat ze haar focus juist weghaalde van het zingen en acteren. "Van m'n 8e tot m'n 28e bad ik elke dag tot Onze Lieve Heer om een doorbraak. Pas toen ik zwanger werd, en mijn man ik besloten dat het grote succes er dus wel niet in zou zitten, kreeg ik mijn eerste nummer 1 hit. Vanaf dat moment hebben hoogtepunten en minder glorieuze momenten elkaar in hoog tempo afgewisseld. Zowel in m'n carrière als privé."

Top3
De fans hebben mogen meestemmen over de typetjes en sketches die ze in deze show wilden zien. "Een duidelijke top bleek daar niet uit te ontstaan. Iedereen heeft zo z'n eigen voorkeuren. De Belgische Paaldanseres, Lenie uit de Takkestraat, De toiletjuffrouw, De Wijnproefster, dat zijn zeker highlights, als het om bekendheid gaat. Maar ook tussen minder bekend werk zitten voor het publiek de hoogtepunten waar zij voor hebben gekozen. Ik vind dat het een mooie verzameling is geworden." Dus veel, heel veel schateren en gieren? "Ja natuurlijk. We willen wel even lachen. Met persoonlijke, intiemere liedjes tussendoor."

Over mijn privé top3 kan ik duidelijk zijn: met stip op 1 staan mijn kinderen en kleinkinderen, op 2 mijn familie: mijn man, moeder, schoonzonen en vrienden, en op 3 mijn publiek! Daaraan heb ik alles te danken, zij bepalen mijn leven. Daarom vind ik het zo fijn, en zo belangrijk om deze voorstelling voor ze te kunnen maken."

Dankbaar
Tineke bidt al lang niet meer voor een doorbraak. Maar elke voorstelling wordt nog wel voorafgegaan door een klein schietgebedje. "Ik bid dat ik het beste van mezelf mag geven. En vaak noem ik de namen van overleden dierbaren, als een soort rozenkrans." Traditioneel dankt Tineke na de voorstelling de band, de techniek, het theater en het publiek. Dat lijkt soms een plichtpleging, maar ze meent het keer op keer. "Misschien schrijf ik er wel eens een liedje over. En standaard zodra ik van 't podium af loop dank ik God weer even snel dat ik dit vak mag uitoefenen.
Highlight: het Hogere Licht, ik vind 't zo gek nog niet!"