ALKMAAR - Hoe ervaren we de enorme ruimte van de kerk als er schilderijen in worden geplaatst die deze proporties proberen te evenaren? De serie monochrome schilderijen, die kunstenaar Thomas Trum speciaal heeft gemaakt voor de Grote Kerk Alkmaar, bevragen het enorme formaat van de kerk als mede de invloed van schaal op het werk van Trum. Met een werk van bijna vijf bij zeven meter bevat de tentoonstelling het grootste werk op doek dat Trum tot dusver heeft gemaakt.


De heldere kleuren die Trum gebruikt in zijn werken staan in contrast met het eeuwen oude, sobere en meer ingetogen interieur van de kerk. Halverwege de zeventiende eeuw schilderde Pieter Saenredam het interieur van de Grote Kerk in Alkmaar. Het door Saenredam gekozen perspectief benadrukt het bijzondere lijnenspel in de architectuur van de kerk. Het is dit lijnenspel, dat ook anno 2021 kunstenaar Thomas Trum inspireert. Trum probeert het ritme van de architectuur, gevormd door de gewelven, bogen en pilaren van de kerk, te vangen in zijn nieuwe serie werken waarbij de lijnen als vanzelf in het verdwijnpunt samenkomen.


Taking a Line for a Walk is van 9 juli tot 12 september 2021 te zien zijn in de Grote Kerk Alkmaar. Met deze tentoonstelling is Thomas Trum de eerste kunstenaar binnen het bijzondere programma Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk Alkmaar. Voor dit programma wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werd te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed en de geschiedenis van de kerk.