ALKMAAR - Zestig landen vieren de kracht van theater een jaar na de coronasluiting Gratis livestream theaterbeleving ‘Wit Konijn, Rood Konijn’ TAQA Theater De Vest

Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters in de hele wereld hun deuren sluiten vanwege Corona. Nu, één jaar later, wordt in meer dan 60 landen op 13 maart 2021, stipt om 20.00 uur, de voorstelling ‘Wit Konijn, Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. In Nederland stappen acteurs als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe, Nhung Dam en Thijs Prein het toneel op om het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ te spelen. In Alkmaar zal de voorstelling worden gespeeld door Thijs Prein, winnaar van de Victoriefonds Cultuurprijs Podiumkunsten 2020. Via www.taqatheaterdevest.nl is de voorstelling gratis via een livestream te volgen.

De kracht van het eenmalige theater
De tekst van ‘Wit Konijn, Rood Konijn, de internationale theaterhit van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour, zit in een verzegelde envelop. De acteur opent ter plekke, op het podium, deze envelop en met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. ‘Wit Konijn, Rood Konijn’ symboliseert een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan.

Over de schrijver
De voorstelling van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour is gebaseerd op zijn waargebeurde verhaal: hij ontmoette een werknemer van Aurora Theater Berlijn en vertelde hem dat hij niet beschikte over een paspoort omdat hij weigerde militaire dienst te vervullen. Om zijn werk voor een publiek te krijgen had hij een toneelstuk bedacht zonder regisseur, decor of repetities. De werknemer van Aurora producties hielp hem vervolgens om 10 jaar geleden een show met dit onderwerp te produceren. Deze werd uitgebracht op het Edinburgh Fringe en is inmiddels in 30 talen vertaald. De schrijver over deze bijzondere, internationale campagne: “: 'I feel excited, humbled and very hopeful that so many theatres will take part, I hope this sheds some light at the end of the dark tunnel”.

Livestreams
Vanwege de coronamaatregelen is het in de Nederlandse theaters niet toegestaan om publiek te mogen ontvangen, maar via livestreams zetten de theaters hun deuren open. Nederlandse schouwburgen en dus ook TAQA Theater De Vest nodigen hun bezoekers van hart uit om vanuit hun huiskamer deel uit te maken van deze grootse, internationale theaterbeleving