ALKMAAR - Theater Na de Dam is een landelijk initiatief waarbij op de avond van de nationale dodenherdenking theatervoorstellingen worden gespeeld, gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. Tijdens de negende editie spelen door heel Nederland gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gerelateerd aan de Tweede wereldoorlog. Ook in Alkmaar klinken voor even weer de stemmen van toen in het nu.

Artiance maakt voor ‘Theater Na de Dam’ de voorstelling 'Geluid van stilte' Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Haan en Anne Stoop in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling 'Geluid van stilte'.

De voorstelling wordt op een bijzondere locatie gespeeld na de herdenking op 4 mei. De synagoge in Alkmaar werd in 1942 op last van de Duitse bezetter gesloten, waarna de joden werden gedeporteerd en de synagoge leeg geroofd. Het gebouw werd in 2011 opnieuw in gebruik genomen als synagoge en zal op 4 en 6 mei het decor vormen voor een zinnenprikkelende voorstelling waarin verleden en heden samenkomen.

Alle voorstellingen starten om klokslag 21.00 uur.

‘Geluid van stilte’ is te zien op 4 en 6 mei, kijk voor tijden en kaarten op de website www.artiance.nl