ALKMAAR - De meesten van ons scrollen er vluchtig voorbij; beelden van vluchtelingen op boten, te voet, in modderige kampen. Gebombardeerde steden. Boos briesende wereldleiders. En daarna snel weer verder. Coca Cola commercials, Facebook en het weer. Reniet Vrieze, voorman van de Nederlandse rockformatie The Pilgrims, vraagt met zijn muziek aandacht voor net iets meer inlevingsvermogen. De nieuwe Pilgrims single ‘Hope in my Dreams’ werd geboren uit verontwaardiging over de onverschilligheid rond het leed van medemensen wereldwijd.

Song met een statement
Vrieze: “De boodschap van ‘Hope in my Dreams’ is even nuchter als urgent: Veel mensen kijken apathisch naar de beelden in het nieuws. Alsof het hen niet aangaat. Ver van hun bed. Maar doe even normaal, wat in de wereld gebeurt gaat iedereen aan. Leef je in, wees een mens!”
In ‘Hope in my Dreams’ laat de zanger zich van zijn kwetsbare kant horen. Na de rauwe rock waar The Pilgrims in de jaren negentig mee doorbraken, is de nieuwe track een breekbaar samenspel van piano, cello en het authentiek donkere stemgeluid van Vrieze.

Radio recording
Kort nadat Vrieze de track componeerde werden The Pilgrims gevraagd ‘Hope in my Dreams’ live ten gehore te brengen op Radio 2. Het nummer paste naadloos in Leo Blokhuis’ project What the World Needs Now, waarbij bekende artiesten muzikaal bijdragen aan een betere wereld. De live opname die The Pilgrims voor dit initiatief van ‘Hope in my Dreams’ maakten is als single te beluisteren via onder andere Itunes en Spotify.

Storm na de stilte
De single is onderdeel van het nieuwe album PunkSoulRock’nRoll. De fans moesten er even op wachten, het voorgaande Pilgrims album dateert uit 1997. De belangrijkste reden dat het stil was rond de band is de herseninfarct waardoor gitarist Persijn Joling na ruim tien jaar Pilgrims werd getroffen. Maar van een comeback wil Vrieze niet spreken: “We gaan gewoon verder waar we gebleven waren. Hoewel onze sound hetzelfde is gebleven, is dit album geen poging om het oude succes te herkauwen. We doen waar we zin in hebben. Of een ander dat leuk vindt mag hij zelf weten.” Deze take-it-or-leave-it-attitude kenmerkt niet alleen het karakter van Vrieze, maar ook het geluid van The Pilgrims. “We klinken rauw, ongepolijst, energiek en op momenten breekbaar en ingetogen. Maar altijd oprecht.”

Oordeel zelf
Hoe dit live klinkt laten The Pilgrims op 23 juni horen op Podium Victorie in Alkmaar. Hier worden oude nummers in een nieuw jasje gegoten en klinken nieuwe nummers ouderwets soulvol. De jonge rockband Cold Turkey –die onlangs Clash of the Coverbands Benelux won- komt mee als support act. Ook op 22 september staan The Pilgrims op het podium. Zij spelen dan in De Groene Engel in Oss. Niet alleen on stage, maar ook online laten The Pilgrims weten dat ze alive and kicking zijn. Voor fans en volgers op Facebook loopt in de eerste helft van de maand juni een winactie. Deelnemers aan deze actie maken kans op twee tickets voor Victorie, het album PunkSoulRock’nRoll, een Pilgrims ketting en een t-shirt. Een voorproefje van de show en het album geven The Pilgrims weg op hun site en YouTube. Vrieze: “Beluister onze muziek met open speakers en een open mind en ontdek zelf of het bij je binnenkomt. Als wij lekkere muziek kunnen maken, een paar mensen raken en mijn oproep voor meer empathie wordt gehoord, is mijn missie geslaagd.”