ALKMAAR - Deze monografische tentoonstelling over de kunstenaar Bram Bus toont een serie waarin kleuren het voor het zeggen hebben. Wat u ziet is de eerste serie in het oeuvre van Bram Bus. Terugkijkend naar zijn vorige werk zult u zien dat Bus vaak vormen creëerde die later een bepaalde kleur verlangen, maar deze manier van werken is in het nieuwe werk omgekeerd. Bus heeft de kleuren laten spreken en hieruit zijn vormen en paren ontstaan die gegroeid zijn tot kunstwerken.

Deze serie sluit mooi aan op het oeuvre van Bus en zijn eerdere inspiraties en invloeden zijn nog steeds relevant voor het nieuwste werk. De serie in deze tentoonstelling ontstond tijdens de tentoonstelling Cave of Forgotten Dreams in Koel310|Expo. Het eerste werk in de serie is hier ontstaan.

In de catalogus zijn de afbeeldingen van de kunstwerken abstract in een ruimte geplaatst. Dit is gedaan omdat de ruimte zelf een belangrijke stem heeft. De ruimte mag iets niet bepalen, maar er moet wel naar geluisterd worden. De tentoonstelling toont kunstwerken van Bram Bus, maar ook heeft Bus de werken zelf in de ruimte gehangen. Zo is de ruimte zelf een soort kunstinstallatie te noemen. Bekijk de werken individueel, maar kijk ook naar het geheel.

Inspiratie voor zijn serie haalde Bus onder andere uit de muziek van Simeon ten Holt en uit de kunstwerken van Rudi van de Wint. Ten Holt heeft grote muziekstukken gecomponeerd waaronder: Canto Ostinato. Er kan gesteld worden dat de muziek van ten Holt gezorgd heeft voor de abstractie in Bus’ kunstwerken. Dit komt omdat de muziek iets universeels heeft. Het is niet gebonden aan een plaats of vorm, maar klopt in bijna iedere omgeving. Bus luisterde dan ook veel naar deze muziekstukken tijdens het creëren van de serie. Ook Rudi van de Wint is van groot belang geweest. Dit is omdat Bus en van de Wint elkaar leerden kennen door hun kunst. Er ontstonden discussies tussen de twee kunstenaars over beeld en schilderijen. Wanneer is iemand een beeldhouwer en wanneer is iemand een schilder? Deze vraagstukken over het creëren van een beeld hebben gezorgd dat de serie van Bus nu niet met één woord te beschrijven is. Bus is niet alleen een beeldhouwer of een schilder. Grenzen tussen kunstdisciplines zijn niet zo statisch als ze lijken.

Stel u open voor de kunst en geniet van de tentoonstelling!
Bram Bus werkt sinds 2012 als curator in de galerie Koel310|Expo van de sociaal culturele broedplaats Koel 310 te Alkmaar.
Tijdens onze samenwerking met meer dan 170 beeldende kunstenaars heeft team Koel310|Expo 42 tentoonstellingen gerealiseerd.
Het gecreëerde platform dient in onze visie door te groeien op basis van respect naar de kunst en openstaan voor nieuwe samenwerkingen en projecten.

Kunst tot de Nacht – Vrijdag 7 september 2018: 21:00 – 3:10

Tijdens Kunst tot de Nacht presenteert Eric Beets zijn nieuwe catalogus van Bram Bus vanaf 21:00.Tevens zal de nieuwe tentoonstelling van Bram Bus te zien zijn in Koel310|Expo gedurende Kunst tot de Nacht.

Tijdens 'Kunst tot de nacht' exposeert Barry Boem ook de hele nacht zijn schilderijen.'BARRYBOEM' is het pseudoniem van een Nederlandse graffiti/stencil artiest.

In de jaren '90 begon hij met het maken van kunst en streetart. Sinds 2008 werd zijn werk geëxposeerd. Bijvoorbeeld in 2012 op de 'Amsterdam Showcase' in De Oude Kerk.

Het werk is van Barry Boem is divers, veelal multi-layer collages met uiteenlopende onderwerpen. Hij weet in zijn werk een mengeling te maken van het westerse, het niet-aardse en moderne iconen en beroemdheden. Hij maakt gefragmenteerde collages en maakt veelal gebruik van illusies zoals de Roschachtest. Zijn manier van werken laat zich vergelijken met die van Banksy en Logan Hicks.

Barry heeft een drietal muzikale vrienden geregeld om er een feest van te maken’:
DJ DNS (Shitisbangin) https://youtu.be/DIg4PAW7o5wDJ
DEJAVU (Shitisbangin)
DJ SMART

Heel soms kom je zomaar een schilderij in het wild tegen, guerilla-art. Barry werkt zelden in opdracht.
Join us in this celebration of freedom, art and music!