ALKMAAR - Volg een fascinerende reis van het 16de-eeuwse Spanje via Portugal naar de 18de eeuw en de ‘Nieuwe Wereld ’met de jonge Spaanse mezzo-sopraan Rita Gasala waarbij een Spaanse fakkeldans, een 16de eeuwse rap, muziek uit oude Peruaanse manuscripten en een Spaanse cantate van niemand minder dan Georg Friedrich Händel.


Op vrijdagavond 27 oktober speelt het gerenommeerde Alkmaar barokgezelschap La Sfera Armoniosa een concert met barokmuziek uit Spanje en Zuid-Amerika. Het ensemble heeft als gast de talentvolle jonge Spaanse sopraan Rita Gasala uitgenodigd. Het concert vindt plaats in de Lutherse Kerk aan de Oudegracht in Alkmaar.

Spaanse barokmuziek onderscheidt zich duidelijk van de Noord-Westeuropese barokmuziek. De muziek is expressiever en invloeden van Noord-Afrikaanse muziek zijn onmiskenbaar terug te horen. De muziek uit Spanje vond ook haar weg naar de Spaanse gebieden in Zuid-Amerika. Met het bekeren van de inheemse bevolking ontstond behoefte aan christelijke kerkmuziek en daarom werden er componisten naar Zuid-Amerika overgebracht. Ook Engeland was er interesse in Spanje en ook dat is te horen tijden het concert.

“Sopraan Rita Gasala komt uit Spanje en is met haar sprankelende persoonlijkheid de uitgelezen zangeres om dit repertoire in Alkmaar te brengen. Ze is een jong en bijzonder zangtalent en we vinden het belangrijk om in de serie naast heel bekende musici ook nieuw talent een kans te geven uit te blinken”, vertelt Mike Fentross, programmeur en artistiek leider van La Sfera Armoniosa.

Ook jong is de harpiste en blokfluitist van het ensemble, Emma Huijsser. Fentross vervolgt: “Wie eerder bij concerten van La Sfera Armoniosa is geweest, kent Emma en weet wat een geweldige musicus zij is”. Het ensemble wordt verder aangevuld met de oprichters Paulina van Laarhoven op vihuela d’Arco en Mike Fentross op barokgitaar en vihuela da Mano.

Het concert op 27 oktober in de Lutherse Kerk is onderdeel van de serie Oude Muziek Alkmaar. De aanvangstijd van het concert is 20:00. Kaarten zijn te bestellen via https://www.klassiekemuziek.nl/e/17630/la-sfera-armoniosa-spaanse-muziek-uit-de-16- 18e-eeuw Bij de prijs is een feestelijk drankje inbegrepen.

De serie Oude Muziek Alkmaar wordt georganiseerd door La Sfera Armoniosa; de concerten vinden plaats in de Lutherse Kerk aan de Oudegracht. Meer informatie over La Sfera Armoniosa en over de concerten van dit ensemble is te vinden op www.lasfera-armoniosa.com .