ALKMAAR - Het is nog donker op straat. De straatlantaarn buiten geeft grauw, fel licht. Terwijl de rook van de fabriek boven de stad drijft, branden de kaarsen binnen in de kerstbouw. De vlammetjes dansen in de toch van de veel te kleine arbeiderswoningen. Terwijl de kinderen hun ogen uitkijken achter het raam, vallen er kleine witte vlokjes uit de lucht. Het is kerst 1926. Het is nog donker en stil in de witte straten van de arbeidersstad … op een tram na … Daarin zitten de fabriekmedewerkers, die zelfs tijdens de kerst voor hun strenge directrice moeten werken. Circusschool Tefredo sluit hun circusjaar feestelijk af en luidt het nieuwe circusjaar vrolijk in. En hoe kunnen ze dat het beste doen? Met u, hun publiek! Daarom spelen zij voor de laatste keer hun circusproductie “ Fabrique du Cirque”.

“Fabrique du Cirque” is een voorstelling, waarbij de artiesten het leven in de fabriek vertonen. Het vroeg wakker worden, naar je werk reizen, het werken zelf en de lunchpauze. “Dit, gecombineerd met circusdisciplines, zoals: jongleren, acrobatiek, koorddansen en touwklimmen, zorgt voor een spectaculaire voorstelling vol humor, spanning en sensatie,” volgens Fred Meijer, circusdirecteur. “Door circus te combineren met theater hebben wij een doorlopend stuk gemaakt, waarbij de ene act vloeiend in het volgende overloopt. Dat maakt het heel prettig om naar te kijken.” De artiesten vertolken ieder hun eigen rol in het circus. Zo is er een ijdeltuit, een luiwammes, een rebel en een bijna gepensioneerde. De laatste wordt gespeeld door Fred Meijer zelf. “Circus is voor alle leeftijden,” verteld Meijer. “Dat geldt niet alleen voor het publiek, maar ook voor ons als artiesten. De artiesten, die meespelen in dit stuk, verschillen in de leeftijd van 14 tot 58 jaar en juist dat maakt het zo leuk.” Uiteindelijk maken deze personages de meest rare avonturen mee in de fabriek. “Een van de werknemers is te laat, er springt een waterleiding, de directrice wordt onder hypnose gebracht en de kluns heeft last van obstipatie. “Kortom, a normal day at the office,” zegt Fred lachend.

Afgelopen augustus speelden de artiesten van circusschool Tefredo dit stuk al vier maal. “We vonden het heel erg jammer, dat het stuk maar vier keer gespeeld werd en daarna werd weggelegd,” aldus Meijer. “Het was zo leuk om te spelen en de reacties van het publiek waren zo enthousiast, dat we besloten hebben het stuk nogmaals op te voeren.” Deze keer doen zij dat rond de jaarwisseling van 2019 op 2020. “Volgend jaar bestaat circusschool Tefredo 15 jaar,” vertelt de circusdirecteur. “Om dit feestelijke jaar dan ook feestelijk te openen, spelen wij “Fabrique du Cirque” nogmaals.” Op deze manier wil circusschool Tefredo het volgend circusjaar inluiden. Ze kijken terug op een succesvol circusjaar en kijken toe naar het volgend circusjaar. “Volgend jaar hebben wij weer hele leuke activiteiten op de planning staan,” zegt Fred. “Zo hebben wij weer twee keer een circuscyclus, breiden we onze circusweek op het Strand van Luna flink uit en staan we weer op verschillende evenementen met onze voorstellingen en workshops.” Daarnaast zijn de artiesten van Tefredo al druk bezig met een nieuwe productie. “Onze nieuwe productie krijgt dezelfde vorm als “Fabrique du Cirque”, circus gecombineerd met theater. Alleen deze keer is het thema geen fabriek, maar sprookjes,” zegt Meijer.

Het nieuwe circusjaar wordt geopend met de open dag van Tefredo op 12 januari 2020. Fred vertelt: “Op zaterdag 12 januari kunnen kinderen en ouders tussen 13.00 en 15.00 uur komen oefenen op basisschool De Kring in Alkmaar. Zo mogen ze koordlopen, jongleren, ballopen en fietsen op de eenwielers. Tussen het oefenen door mogen ze hun net aangeleerde trucs presenteren in de piste voor het publiek.” Circusschool Tefredo hoopt op deze manier nieuwe leerlingen aan te trekken voor de volgende cyclussen. “Op de circusschool leren we de kinderen uiteraard de verschillende circusdisciplines aan,” zegt de circusdirecteur. “Maar daarnaast proberen we de kinderen ook sterker in hun schoenen te laten staan. Door hun trucs aan het eind van de cyclus in een voorstelling te presenteren aan het publiek, proberen we ze zelfvertrouwen mee te geven.” Daarnaast verteld Fred Meijer ook, dat samenwerking tussen de leerlingen en naar elkaar kijken en luisteren erg belangrijk is. “Eigenlijk proberen we de kinderen te ondersteunen op twee gebieden. Aan de ene kant leren we ze verschillende circusdisciplines aan en aan de andere kant proberen we sociaal-emotioneel sterker in de wereld te laten staan,” aldus Meijer.

Kortom, circusschool Tefredo gaat een veelbelovend 2020 tegemoet en om dat te vieren, nodigen zij het publiek uit om te komen kijken op zondag 29 december en maandag 30 december in basisschool De Kring, Koornlaan 2 te Alkmaar naar hun voorstelling “Fabrique du Cirque”. Beide dagen spelen zij hun voorstelling om 15.00 uur en om 19.00 uur. Kaarten kosten €7,50 en zijn te reserveren via www.tefredo.nl. Voor meer informatie en/of contact kunt u contact opnemen via de mail info@tefredo.nl of telefonisch 06-29324463 / 072-5895663. Viert u de in luiding van het nieuwe jaar mee met de artiesten van Tefredo?