Twee routes naar hetzelfde punt
Hoewel ze nu samen beginnen, bewandelden Nick en Wouter elk hun eigen weg richting de horeca. Nick rolde er per ongeluk in. “Ik wilde eigenlijk binnenvaartschipper worden. Nadat ik mijn havo niet gehaald had, moest ik een maatschappelijke stage lopen bij het Arboretum. Daar zeiden ze: ‘Jij bent gemaakt voor de horeca.’ Toen dacht ik: ik probeer het gewoon. En het beviel meteen.” Vanaf het moment dat hij fulltime in de horeca werkte, had hij een stip aan de horizon: voor zichzelf beginnen.
Bij Wouter verliep het anders. Hij twijfelde lang wat hij wilde, maakte net als Nick de havo niet af en deed op het Horizon College een keuzejaar. “Ik belandde in de praktijk van de horeca en ben eigenlijk nooit meer weggegaan.” Hij werd souschef en ontdekte gaandeweg dat het vak echt bij hem past. “Maar op een gegeven moment ben je klaar met dat anderen bepalen hoe je je werk doet. Dan wil je het gewoon zelf doen.”
Veel Heerhugowaarders kennen de twee al: beide heren werkten onder meer bij Brass Eten en Drinken. Nu staan ze voor het eerst samen op eigen benen. Nick neemt straks de voorkant van de zaak op zich, Wouter de keuken. “Hij lekker de keuken, ik de rest,” zegt Nick lachend. Wouter knikt: “We liggen daarin heel goed op één lijn.”
Hoe een karretje de naam bepaalde
Soms ontstaat een goed idee op een onverwacht moment. Nick lag thuis in de tuin naar Te Land, Ter Zee en in de Lucht te kijken toen er een karretje voorbij kwam met daarop de naam ’t Lichtpunt. “Dat greep me meteen,” vertelt hij. “Ik was al maanden op zoek naar een naam en ineens viel alles op z’n plek.” Wouter hoefde niet lang na te denken. “Ik was gelijk overtuigd.” De naam past precies bij wat ze willen uitstralen: een warme, gastvrije plek. “We willen een lichtpunt zijn in Heerhugowaard én in de week van onze gasten,” zegt Nick.
De bistro die Heerhugowaard nog niet heeft
Wie straks bij ’t Lichtpunt binnenstapt, komt terecht in een kleine, huiselijke bistro waar de sfeer meteen goed voelt. “De meeste zaken hier in de buurt zijn groter,” zegt Nick. “Wij zijn juist klein. Dat maakt het persoonlijker.”
De heren willen ook iets brengen wat Heerhugowaard nog mist. “Er is geen plek waar je op zaterdagavond tot een uur of één gezellig kunt blijven zonder dat het dichtgaat,” legt Nick uit. “Wij gaan dat wél bieden.” Wouter vult aan: “En we willen sport en Formule 1 uitzenden en af en toe feestavonden organiseren. Vooral voor jongeren.”
De keuken van Wouter: klein, klassiek en lokaal
In de keuken zwaait Wouter de scepter. Hij kiest voor een kleine kaart met klassieke, lekkere gerechten uit de Nederlandse en Franse keuken. “Verse producten, zoveel mogelijk zelfgemaakt, en we werken graag met lokale leveranciers,” zegt hij. Op de kaart staan bekende gerechten als vis, saté, een burger, borrelhapjes en planken met verschillende hapjes. Daarnaast komen er specials buiten de kaart om, afhankelijk van wat de lokale slager of visboer die week heeft.
Een opvallend gerecht is de picanha, een stuk rundvlees dat je hier bijna nergens ziet. “Het is een supermals staartstuk met veel smaak,” vertelt Wouter. “In Brazilië is het het meest gebruikte stuk vlees.” Bij Nick loopt het water al in de mond. “Het is absoluut mijn favoriete gerecht,” lacht hij. Voor vegetariërs staat er vanzelfsprekend ook altijd iets op de kaart. “We zijn geen vegetarisch restaurant, maar iedereen moet hier gewoon lekker kunnen eten,” zegt Wouter.
Gastvrijheid met aandacht
Gastvrijheid staat bij Nick en Wouter op één. Zien wat iemand nodig heeft, even tijd maken voor een kort praatje en zorgen dat iedereen zich welkom voelt. “Persoonlijk contact vind ik heel belangrijk,” zegt Nick. “Mensen komen buiten de deur eten voor een beleving.” Wouter knikt. “Gasten moeten met een voldaan gevoel naar huis gaan. Dat ze denken: dat was gezellig, we komen snel terug.” En als er iets misgaat? Nick haalt zijn schouders op. “Een foutje mag. Het gaat erom hoe je het oplost.” Wouter vult aan: “We zijn geen robots, maar gewone mensen.”
Feestelijke opening in januari
De deuren van ’t Lichtpunt gaan in januari 2026 open. Een exacte datum durven Nick en Wouter nog niet te noemen, al mikken ze op 2 januari. “Het ligt een beetje aan de laatste leveringen en hoe alles loopt,” zegt Nick. “Maar januari wordt het sowieso.” De opening vieren ze met een laagdrempelige avond waarvoor iedereen welkom is. “Een drankje van ons, hapjes van ons,” vertelt Nick. “Wil je langer blijven? Helemaal gezellig, dan openen we gewoon een bonnetje.”
Vooruitkijken en trots zijn
Als ze vooruitkijken, blijven Nick en Wouter nuchter. Eerst willen ze een goed draaiende bistro neerzetten, met gasten die graag terugkomen. Toch dromen ze verder. “Op termijn willen we uitbreiden,” vertelt Wouter. “Een grotere locatie, een iets luxere kaart. Maar wel stap voor stap.” Nick vult aan: “We kijken liever van moment tot moment. Maar doorgroeien… ja, dat willen we zeker.”
Waar ze nu al trots op zijn, hoeven ze niet lang over na te denken. Voor Nick is het vooral de kans die ze krijgen om hun eigen zaak te starten. Daarnaast is hij trots op de grote groep vaste gasten die hij in de lokale horeca heeft leren kennen. “Het lijkt me geweldig als ze straks ook bij ’t Lichtpunt langskomen. Iedereen is welkom.” Wouter is het er helemaal mee eens: “Dat dit nu echt onze plek wordt, daar zijn we ontzettend trots op.”
https://tlichtpunt.nl/
Foto: Paul van der Molen
Dit artikel is tevens gepubliceerd in onze wintereditie van Update.

4.2 ℃



































































