ALKMAAR - Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de prachtige ambiance van de Grote Kerk in Alkmaar. Op woensdagavond 28 juli speelt organist Jos van der Kooy op beide orgels werken van Sweelinck en Bach.


Ode aan Piet Kee
Jos van der Kooy, voormalig stadsorganist van Haarlem, brengt op 28 juli een ode aan zijn oude leermeester Piet Kee, die maar liefst 34 jaar organist was van de Grote Kerk in Alkmaar. In drie Valerius liederen combineert Kee technieken van Sweelinck met eigentijdse elementen. Deze stukken werden in 1976 voor het Alkmaarse grote orgel gecomponeerd en door hem in première gespeeld. Van der Kooy laat ook zijn improvisatiekunst horen op het koororgel. Eenzelfde spannende verbinding is het nieuwe werk van Daan Manneke dat twee bekende Sweelinck composities, 'Mein junges Leben hat ein Endt' en de chromatische 'Fantasie', in een nieuw licht zet. Na de pauze is er aandacht voor de sterfdag van Bach met o.a. de magistrale 'Phantasie und Fuge über BACH', de ode die Max Reger aan zijn idool bracht.


Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!


Kaasmarktconcert vrijdag 30 juli
Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels: het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 30 juli worden de orgels bespeeld door Gerwin Hoekstra.