ALKMAAR - De voorstelling FRITZ, over het korte leven van de Alkmaarse verzetsman Fritz Conijn, zag van het weekend het levenslicht op locatie in De Telefooncentrale. In het bijzijn van een klein gezelschap genodigden werd het theaterstuk gepresenteerd.

Het Alkmaarse Superstar Theaterproducties zag eerder dit jaar haar plannen door Corona in duigen vallen. Wat eigenlijk de viering van 75 jaar vrijheid in het theater moest worden, werd onverhoopt uitgesteld. In eerste instantie tot september, maar uiteindelijk tot volgend jaar mei. Toch besloot het productiehuis om de voorstelling alvast te tonen aan een klein gezelschap genodigden. "We waren met de groep voor de tweede keer naar een voorstellingsreeks aan het toewerken. Toen ook deze moest worden uitgesteld, hebben we bedacht om als alternatief op onze repetitielocatie in een hele intieme setting een preview te doen", zegt producent en spelcoach Majella van Ispelen.

En intiem is het. Slechts twintig personen kunnen coronaproof terecht en zitten als het ware in het speelvlak. Verder een minimalistische setting voor een stuk zonder tierlantijnen. Het decor, bestaande uit steenachtige, grote lijsten met horizontale lamellen wordt prachtig benut in zowel enscenering als belichting. Het respectvol geschreven stuk zelf, dat continu heen en weer springt tussen verschillende verhaallijnen, vraagt in eerste instantie veel van zijn publiek, maar is zo opgebouwd dat je niet anders kan dan erin mee te worden gezogen. Regisseur Maarten Elout heeft gekozen voor een hedendaagse look & feel: geen uniformen of kleding van weleer, maar het beeld en de muziek van nu; compleet met laptops en smartphones. Gek genoeg klinkt hier geen dissonant, maar plaatst dit de dilemma's van toen in het licht van vandaag. Het natuurlijk spelende ensemble kan overigens goed uit de voeten met de dramatiek van het stuk, want, zoals de geschiedenis gaat, een happy end zit er niet in. Fritz Conijn, die september 1944 door de bezetter werd gefusilleerd, komt zo heel even tot leven en confronteert de toeschouwers met een realiteit die zijn relevantie helaas nog niet verloren heeft.

FRITZ, 75 jaar vrijheid is op 4 tot en met 7 mei 2021 te zien in de kleine zaal van TAQA Theater De Vest.