ALKMAAR - Op dinsdag 16 oktober geven Tim Obdam, medeoprichter en eigenaar van de Hub, en Casper Schuuring, architect en directeur van MONK architecten, een lezing in en over de Hub, nieuwe IT-hotspot in Alkmaar. De lezing wordt georganiseerd door Architectuur Informatiecentrum Alkmaar en vindt plaats in de Hub, Pettemerstraat 7 te Alkmaar (naast Podium Victorie).


Na de lezing zullen er rondleidingen door het gebouw worden gegeven.

Dat de IT-hotspot ‘de Hub’ vorig jaar haar deuren opende in Overstad kwam voort uit een bewuste keuze. "Je kunt natuurlijk voor Amsterdam kiezen en daar opgaan in de massa, maar in Alkmaar wilden we juist een aparte en opvallende werkplek creëren waar mensen op af komen en met plezier werken. Vanuit Amsterdam ben je hier zo, veel buitenlands bezoek dat hier langskomt denkt dat ze nog steeds in Amsterdam zijn", zo vertelt Obdam van de bedrijven Betty Blocks en Holder.

Het pand oogt inderdaad allesbehalve standaard. Er is een zeer open sfeer gecreëerd met, voor wie dat wil, toch de nodige geborgenheid. MONK Architecten zien gebouwen als ecosystemen. Iedereen kent de wet van Darwin: het individu dat zich het beste aanpast, overleeft. Volgens MONK is dat een gebouw dat in staat is zich telkens weer aan te passen, dat nieuw evenwicht zoekt, evolueert. Alleen dan heeft het ook op de lange termijn bestaansrecht.

Hoe dat kan? Door een gebouw te maken dat zich kan aanpassen aan een veranderende vraag, een veranderend gebruik. De architect kan veel dicteren maar elke gebruiker van een gebouw kent haar eigen autonome ontwikkelingen, haar eigen dynamiek van krimp en groei, van veranderende wensen. In grote mate bepaalt de gebruiker hoe een gebouw zich ontvouwt.

Tim Obdam, medeoprichter en eigenaar van de Hub, en Casper Schuuring, architect en directeur van MONK architecten, gaan vertellen over de bijzondere bedrijfsfilosofie van Holder en ‘de Hub’, over het gebouw en zijn plek, en over het werk van MONK Architecten.

Na de lezing zullen er rondleidingen door het gebouw worden gegeven.