ALKMAAR - Sex 'n'Jazz van Gare du Nord is het bestverkochte Nederlandse jazzalbum aller tijden. De formatie viert het feit dat het album tien jaar geleden uit kwam met een toer door heel Nederland waarin de nummers nog eenmaal de revue passeren. Afgelopen donderdag gebeurde dat in het Alkmaarse Podium Victorie.

In een gezellig volle zaal (net niet uitverkocht) werd het publiek eerst nog even opgewarmd door Inge van Calkar die de hele toer meedraait met Gare du Nord en deze avond prima bij stem bleek. Gare du Nord komt vervolgens in de bezetting die het al sinds het laatste album "Stronger" uit 2015 heeft. De formatie werd in 2001 opgericht door Ferdi Lancee en Barend Fransen die inmiddels geen deel meer uitmaken van de band. Met Sex 'n' Jazz (vol.1) hadden zij in 2007 een klapper die maar liefst 98(!) weken in de Nederlandse Album Top 100 bleef staan.Voor dat de band in 2019 aan een sabattical gaat beginnen, al zullen de muzikanten gerust wel weer ergens bij een andere artiest opduiken of met een ander project bezig zijn, wordt het succes van het album nog eenmaal gevierd. En dat doet Gare du Nord naar behoren zoals we het gewend zijn.

Met "Something In My Mouth" werd direct de toon gezet en Dorona Alberti in rode jurk, met rode pumps, bleek vanaf minuut één uitstekend bij stem. Met een mooie solo van gitarist Aaron Raams en de perfecte timing van de overige bandleden werd het vervolgens een goede show die tot in de puntjes was verzorgd. De nummers kwamen stuk voor stuk langs en uiteraard mocht Marvin Gaye, die een prominente rol heeft op het album, vanuit de hemel zijn stem nog even laten horen. Dat Raams behalve een verfijnd gitarist ook kan zingen bleek tijdens "Ride On", welke op het album wordt ingezongen door Paul Carrack. Bij de hit "Beautiful Day" was het publiek inmiddels behoorlijk opgewarmd en genoot met volle teugen.

De gelouterde muzikanten bleken niet op fouten te kunnen betrappen en de timing bleek weer weergaloos waarbij een ieder zich nog even mocht onderscheiden. Saxofonist Efraim Trujillo en de al genoemde Raams lieten zich hierbij het meest gelden. Toetsenist Ferry Lagendijk en bassist Guus Bakker kwamen ook aan bod al voegde de solo van laatstgenoemde weinig toe aan de show. Achter de drums had de zichtbaar genietende Marc Schenk een thuiswedstrijd daar hij immers afkomstig is uit het Alkmaarse. De ster van de avond was echter Dorona Alberti die zwierde over het podium en liet horen bij de betere zangeressen van Nederland te horen. Uitgerekend een nummer wat niet op het Sex 'n'Jazz-album staat, "Stronger" werd het hoogtepunt van de avond waarin zij alle facetten van haar stem liet horen .

Voordat men in 2019 van de sabattical kan gaan genieten doet men in december nog vijf shows te weten in Arnhem, Amstelveen, Middelburg, Deventer in Den Haag.

Fotografie: Diane van den Broek