ALKMAAR - Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Op zaterdagmiddag 23 februari brengt in de Grote Kerk Alkmaar het Sweelinck Barokorkest laat 17e eeuwse solo cantates uit Noord-Duitsland, het muzikale landschap van waaruit Johann Sebastian Bach is voortgekomen. Op het orgel speelt Pieter van Dijk.

Het programma
We horen werken van Heinrich Schütz, de vader van de Lutherse muzikale traditie, met 4- en 8-stemmige vocale stukken. Daarnaast klinkt de aangrijpende klaagzang van Schützs leerling Matthias Weckmann, die hij schreef na de pestepidemie in Hamburg van 1663. Weckmann gebruikt teksten uit het bijbelboek Jeremia, die opmerkelijk toepasselijk zijn. Uit Thüringen klinkt van Johann Michael een devote aria voor alt-solo en van Johann Christoph Bach tot slot een achtstemmig koorwerk. Als afwisseling spelen de instrumentalisten een virtuze sonate van de Oostenrijker Heinrich Franz Ignaz von Biber.

Meer informatie en toegang
Het concert in de serie ‘Rondom Bach’ is geprogrammeerd op zaterdag 23 februari om 16.30 uur in de Grote Kerk Alkmaar. Entree is gratis, een donatie na afloop is welkom.