ALKMAAR - Afgelopen zondag 17 juni is op het Waagplein het wereldrecord ‘kaas proeven’ gevestigd, ter ere van het 425-jarig bestaan van het Alkmaarse KaasdragersGilde. Ruim 800 fijnproevers kwamen naar het centrum van de stad om tegelijk zes verschillende soorten kaas van Beemster en Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel te proeven. Dat bleek genoeg voor een officieel wereldrecord.

Kers op de verjaardagstaart
Ter ere van haar 425-jarig bestaan zocht het Gilde honderden kaasproevers voor de recordpoging. Kaasvader Willem Borst: “Een verjaardag vieren, doe je natuurlijk niet alleen. Het leek ons daarom een mooi initiatief om ons bijzondere jubileum met zoveel mogelijk Alkmaarders te vieren. Zo kwamen we op het idee voor een wereldrecordpoging ‘kaas proeven’. Dat record lag met 561 mensen in handen van het Australische dorpje Metricup. Daar wilden we als echte kaasstad natuurlijk overheen. Dat zoveel mensen hebben meegedaan en dat het gelukt is, dat is echt de kers op onze verjaardagstaart.”

Karin Bloemen
Niet alleen Alkmaarders kwamen op het evenement af: mensen uit de wijde omgeving en zelfs het buitenland schoven aan de lange tafels op het Waagplein aan. Karin Bloemen – een bekende Alkmaarse – verzorgde de presentatie. Ze gaf het startsein voor de recordpoging en voorzag het publiek van uitleg over de zes verschillende soorten kazen. “Voor zo’n mooi evenement kom ik natuurlijk graag een dagje terug naar mijn geboortegrond”, aldus de Alkmaarse zangeres.

Na het zesde kaasje verzorgden Karin Bloemen en kaasvader Willem Borst een veiling. Zes hele kaaswielen gingen onder de hamer voor het goede doel “Alkmaarders helpen Alkmaarders”, een stichting die zich inzet voor stadsgenoten die geen of onvoldoende toegang hebben tot medische (zorg)voorzieningen. Het totaalbedrag voor deze stichting wordt op 21 september tijdens het feest van het KaasdragersGilde in de Grote Kerk bekendgemaakt.

Strikte regels
Voor een officiële recordpoging als deze gelden strikte regels. Tientallen stewards zagen erop toe dat mensen tijdens de recordpoging aan tafel bleven zitten en verzamelden van iedereen een handtekening. Notaris Frank de Vries verzorgde vervolgens de officiële telling. Hij kwam met het verlossende woord: met maar liefst 814 deelnemers is het record ruimschoots gehaald. “Dat is echt iets om trots op te zijn. Geweldig om te zien dat mensen in groten getale naar het Waagplein zijn gekomen en dat we dit als stad neerzetten”, aldus een trotse Wethouder Dijkman.