ALKMAAR- Vanaf donderdag 14 augustus 2014 tot en met zondag 4 januari 2015 is in het Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling te zien: Retteketet! AZ – 60 jaar betaald voetbal in Alkmaar. De roemruchte clubgeschiedenis van AZ komt voorbij in tekst, beeld, geluid en object. Van degradaties en promoties tot kampioenschappen en bekerwinsten.

De tentoonstelling neemt de bezoekers mee op een nostalgisch voetbalavontuur aan de hand van legendarische spelers als Piet Buis (mister Alkmaar ’54), Kristen Nygaard, publiekslieveling Barry van Galen en jeugdprotegé Adam Maher. Opmerkelijke trainers als Ludwig Veg, Georg Kessler, Co Adriaanse, Willem van Hanegem en Louis van Gaal passeren de revue in de dug-out en zowel de bestuursperiodes van Dirk Scheringa als de gebroeders Molenaar komen in de voorzitterskamer uitgebreid aan bod. Blader hier onder meer door de bekende Wastorakranten uit de jaren ‘70, waarin voetballers wasmachines, stofzuigers of radio’s aanprijzen.

Wie is de grootste AZ-fan?
De supporters van AZ hebben een eigen supportershome in de museumopstelling. Hier staan onder meer de ingezonden AZ-parafernalia uitgestald en kan je aan de bar de pub-quiz spelen: Wie is de grootste AZ-fan? Foto’s van supporters vanaf de jaren ‘50 tot nu geven een mooi tijdsbeeld en vele krantenknipsels vullen de wanden. Ging je in de jaren ‘50 naar een wedstrijd in De Hout? Dan zat je voor twee gulden eerste rang en voor een gulden had je een staplaats. Op je eigen houten kistje kon je de wedstrijd goed volgen…

De schoen van Kist
Topstuk van de tentoonstelling is de Gouden Schoen voor Europees topscorer van het jaar Kees Kist, die hij in 1979 als eerste Nederlander won. Maar ook de inhoud van de prijzenkast in de bestuurskamer is indrukwekkend. AZ heeft als enige Nederlandse club alle bekende Nederlandse prijzen gewonnen, inclusief die voor de vrouwen en de jeugd. Naast de Dirkies, gouden balletjes, vaantjes en de Hudson-sigarenbandjes met afbeeldingen van spelers, kom je ook zweetshirts, sokken met gaten en voetbalschoenen van (oud-)AZ’ers tegen. Interactieve onderdelen zoals de quiz of het coachbord, waarbij je met de selectie van nu een eigen een opstelling maakt, maakt de tentoonstelling leuk voor alle leeftijden. Voor het basisonderwijs is een lespakket ontwikkeld met een Junior AZ-quiz en een speurtocht door de tentoonstelling.