ALKMAAR – Hoewel bij het grote publiek wellicht nog onbekend werd zaterdagavond in Podium Victorie maar weer eens bewezen dat de Lage Landen nog genoeg rocktalent bezitten. De show die het Nederlandse Rectum Raiders en het uit België afkomstige Fleddy Melculy weggaven in de kleine zaal van het Alkmaarse poppodium was boeiend van het begin tot het eind, en een bewijs dat de talentvolle bands zich stormachtig ontwikkelen.

Vanaf februari tot half juni toeren de twee rockformaties samen door Nederland en België en met succes. Zo stonden de bands de twee dagen voor Alkmaar bijvoorbeeld in volle zalen bij onze zuiderburen in Gent en Hasselt. Rectum Raiders is een stevige glamrock-metal band uit de omgeving van Nijmegen, hoewel de leden van de band zich vrijwel allemaal in het Amsterdamse hebben genesteld. Fleddy Melculy, de hoofd-act van de avond, brak in 2016 in eigen land door met de debuut-single ‘T-shirt van Metallica’, en krijgt met hun Vlaamse heavy-metal inmiddels ook in Nederland een stevige poot aan de grond.

Going Rectal
Voor Rectum Raiders is de toer met Fleddy Melculy een van de vele hoogtepunten van de ontwikkeling die men als band doormaakt. Als support-act van de Vlamingen gaven de rockers ook in Alkmaar weer een weergaloze show weg waarbij de bekendere tracks ‘Foxx (I’m In Love) en G.R.I.N.D. van het debuutalbum ‘Rectum Raiders’ ten gehore werden gebracht evenals een tweetal nieuwe nummers. Hard, ruig, sexy zijn allemaal benamingen die passen bij de band en dat was bijvoorbeeld afgelopen zomer al te zien op tal van festivals zoals Mixtream in Heerhugowaard waar men een spectaculair optreden beleefde. Dat de ontwikkeling gestaag door gaat blijkt wel uit de nieuwe nummers die klinken als een klok. Leadzanger ‘Mr Rectum’ en bassist ‘Bass Raper’ vertelden na afloop van het optreden ook continu bezig te zijn met nieuwe dingen. ,,We gaan lekker in het live-circuit, maar blijven ook schrijven aan nieuwe nummers voor het tweede album”. Tevens komt er film uit “Going Rectal” over de dromen en ambities die de talentvolle rockers najagen. ,, De bedoeling was dat deze al eind februari zou uitkomen, maar heeft enige vertraging opgelopen, maar hij komt eraan en wordt ondermeer uitgezonden door de VPRO”.

Kerk
Hoofdact Fleddy Melculy is een verhaal apart door zeer stevige metal in de eigen Vlaamse taal uit te voeren. De band bracht inmiddels twee albums uit ‘Helgië’en ‘De Kerk Van Melculy’. Met het nummer ‘Kerk’ openden de Vlamingen in Alkmaar en dat bracht gelijk wat teweeg in het nog jonge Alkmaarse popodium. In het vervolg werd de zaal op trillen gezet en het dak er bijna afgeblazen bij nummers als ‘Apu van de Nightshop’ en ‘Varken’. De charismatische frontman Jeroen Camerlynck blijft het publiek boeien, niet alleen met zijn stem doch tevens met een goede portie humor tussen de nummers door, en wordt daarbij ondersteund door de stevige, solide band. Aan het eind van de show gaat men nog een keer helemaal los en staat Victorie te trillen op z’n grondvesten bij ‘T-shirt van Metallica’. Dat heavy metal zelfs in het Vlaams of Nederlands toekomst heeft werd op deze avond in ieder geval luid en duidelijk bewezen.