HEILOO - In theater de Beun in Heiloo waren afgelopen vrijdagavond 260 bezoekers voor de film ‘From Source to Sea’. Merijn Tinga, ook wel de ‘Plastic Soup Surfer’ genoemd inspireerde een volle zaal met zijn verhaal over de 1200 kilometer lange tocht over de Rijn, peddelend op een surfplank gemaakt van plastic zwerfafval. Een indrukwekkend pleidooi voor aandacht voor het probleem van plastic zwerfafval.

Het thema plastic zwerfafval blijkt te leven bij de bezoekers met als gevolg een interessante interactie met Merijn Tinga. Een van bezoekers vroeg zich af of het erg is dat zij pet-flesjes bronwater koopt en deze na gebruik bij het plastic afval doet. De reactie van Merijn Tinga onderstreept nog eens zijn boodschap: “We zijn de wereld aan het plastificeren. Naast het voorkomen van plastic zwerfafval is het ook zaak het gebruik van plastic te verminderen. Geen nieuwe pet-flesjes kopen maar gebruik een drinkbeker die weer gevuld kan worden met kraanwater. Ons kraanwater is kwalitatief net zo goed als bronwater.”

De avond werd georganiseerd door de samenwerkende gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo om mensen bewust te maken van de impact van plastic zwerfafval in onze natuur. Wethouder Elly Beens van gemeente Heiloo opende de avond. Het slotwoord was aan wethouder Antoine Tromp van gemeente Uitgeest. Hij vatte de inspirerende avond samen en voegde daar aan toe dat we ons allemaal bewust moeten zijn van de impact van plastic zwerfafval in de natuur.

De film From Source to Sea gaat over de omstandigheden die Merijn Tinga moest overwinnen. Tekenend is het kwaliteitsverschil tussen het water dat Merijn dronk nabij de bron van de Rijn en het water uit de Rotterdamse haven. Dat laatste blijkt hevig vervuild en vol plastic microdeeltjes te zitten. Naast dat we allemaal kunnen bijdragen aan minder plastic en ervoor zorgen dat het niet in onze natuur komt is de filosofie van Merijn Tinga dat producenten meer verantwoordelijkheid moeten nemen.