MEDEMBLIK - Na het geslaagde Koninklijk bezoek op 28 juni j.l. gaan we weer verder met ons programma. Tijdens het weekend van 14 en 15 juli zijn er bij het Stoommachinemuseum weer veel activiteiten. Ambachtslieden demonstreren hun ambacht, zoals mandenvlechten, pottenbakken, stoelenmatten, quilten en nog veel meer. Maak eens een vlechtje van stro of een vlinder van vilt en sla bij de touwslager je eigen springtouw.

Creatief Westfries, ‘Wat doene we met oôs Westfries?’ treedt dit weekend diverse keren op met sketches, verhalen en liedjes. Creatief Westfries, verbonden aan het Westfries Genootschap, heeft vier skroifgroepe waaruit speciaal voor dit weekend een gelegenheidsgroep is samengesteld. Natuurlijk lopen de dames en heren in Westfries kostuum en geven ze graag uitleg over de Westfriese klederdracht.

Op het museumterrein staat de Volvo vrachtwagen, bouwjaar 1968, van het Motorenmuseum Nieuwe Niedorp te pronken. Achterop de laadbak van de vrachtauto staat een Ruston 28 PK dieselmachine die in Alkmaar bij graanmolen ‘Het Rooie Hert’ jarenlang zijn werk heeft gedaan. Als bij gebrek aan wind de molen niet kon draaien, werd de machine gestart om het graan te kunnen malen.

De baggerboot ligt onder stoom, de stoommachines binnen én buiten in de machinetuin draaien, er zijn maaldemonstraties met de pompinstallatie van het gemaal en op zondag is de smid aanwezig die het vuur hoog opstookt in de smederij en jong en oud vermaakt.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom.
Het museum biedt tijdens het Historisch weekend weer een Water & Stoom-arrangement aan. Volwassenen kunnen voor € 12,50 en jongeren tot 18 jaar voor € 10,- het museum bezoeken én een vaartocht van 1 uur en een kwartier maken met schipper Rob Smak van de Koggevaarder. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag om 13.00 en 14.30 uur vanaf de steiger achter het museum. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail communicatie@stoommachinemuseum.nl.

Vanaf zaterdag 7 juli tot zondag 2 september is het museum tijdens de zomervakantie elke dag onder stoom. Het museum heeft de grootste collectie werkende stoommachines onder één dak die deze maanden alle dagen puffend draaien. Kom langs en beleef de kracht van water en vuur!