ALKMAAR - Vrijdag 26 mei staat de kaasmarkt in het teken van de opening van het Graskaas seizoen. De markt wordt geopend door Klaas Sluis, voorzitter van de raad van Bestuur en veehouder bij de coöperatie van Beemster kaas. Ter ere van de eerste Graskaas van het seizoen overhandigt Sluis na het luiden van de kaasbel, de eerste echte Beemster Graskaas aan Agaath Branderhorst.

Allemaal Familie

Agaath Branderhorst wordt ook wel de pittige tante van de familie Branderhorst genoemd. De hele familie Branderhorst speelde mee in de onlangs voor Beemster gemaakte TV commercial.
Beemster kaas refereert met de vele persoonlijkheden in de TV familie aan de vele varianten in het assortiment van Beemster kaas. De familie, kent vele smaken, van jong tot oud en alles daartussenin. De Beemster familie kent net als in een echte familie ook Benjamins, pittige tantes en buitenbeentjes. Allemaal net een beetje anders en toch familie.

Graskaas

“Bij Beemster kaas voelen wij ons ook een grote familie,” aldus Klaas Sluis. “Van melkveehouder tot kaasmaker”, wij zijn allemaal anders, maar toch hebben we veel gemeen. We werken namelijk al jaren samen om de lekkerste kaas te maken. Het is daarom voor ons ook een eer om de eerste Graskaas te mogen overhandigen aan familie Branderhorst. Deze jongste telg uit de familie, de Benjamin van de kazen is de kaas waar veel consumenten lang naar uitkijken. Beemster koeien lopen langer in de wei dan gemiddeld, Beemster kaas wordt gemaakt van 100% weidemelk. Maar Graskaas is altijd weer speciaal, deze wordt gemaakt van de melk van de eerste voorjaars weidegang. Dit levert een romige melk op, die zorgt voor de heerlijke zachte en friszure smaak van onze Beemster Graskaas.”

De kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdveertig duizend mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 31 maart tot en met 29 september, elke vrijdagochtend van 10.00 – 13.00 uur. Daarnaast worden er op dinsdag 2 en 23 mei, 6 juni, 4 en 18 juli, 1, 15 en 29 augustus van 19.00 – 21.00 uur, acht avondkaasmarkten gehouden. Ook op het Waagplein. Alle 34 kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.