ALKMAAR - Op vrijdag 21 juli om 10.00 uur luidt Fred Hoek, voorzitter van Stichting Carillon De Rijp, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van wethouder cultuur Anjo van de Ven (OPA).

Carillon De Rijp

De Rijp heeft in vroeger tijden een carillon gehad, naar een ontwerp van Jan Adriaanszoon Leeghwater. Het beiaard werd op gezette tijden bespeeld door een beiaardier. Met de grote brand van De Rijp in 1654 werd ook het carillon verwoest. De klanken van een carillon zouden in een prachtig dorp als De Rijp weer zeer welkom zijn. Daarom de Stichting Carillon De Rijp opgericht. Stichting Carillon De Rijp maakt grote vorderingen met de realisatie van het carillon. Een prachtige aanwinst voor het dorp De Rijp. Reden om het bestuur uit te nodigen de kaasbel te luiden op 21 juli en hiermee de Alkmaarse kaasmarkt officieel te openen.

34 Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdveertigduizend mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 31 maart tot en met 29 september, op vrijdagochtend (met uitzondering van vrijdag 8 september) van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op dinsdag 2 en 23 mei, 6 juni, 4 en 18 juli, 1, 15 en 29 augustus van 19.00 tot 21.00 uur, avondkaasmarkten gehouden. Alle 34 kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.