Op zaterdag 10 september gaan door heel Alkmaar 85 monumentale deuren open. Molens kerken, hofjes, raadhuizen, woonhuizen en meer zijn gratis te bezichtigen. In Graft-De Rijp staan nieuwe deuren open en hier varen gratis boten. De dag heeft als thema Iconen Symbolen en kent een actief en veelzijdig programma voor jong en oud. Wethouder erfgoed, Anjo van de Ven (OPA), onthult die dag vier unieke 17e-eeuwse rouwborden in de Grote Sint Laurenskerk.Rouwborden na 200 jaar weer thuis
Wethouder erfgoed, Anjo van de Ven (OPA), onthult om 12.00 uur in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar vier 17e-eeuwse rouwborden. Deze iconen van Alkmaarse families zijn in de Franse tijd uit de kerk verwijderd en komen na ruim 200 jaar weer thuis. De wethouder onthult de borden samen met de eigenaren het Stedelijk Museum Alkmaar, De Stichting Provenhuis Paling en Van Foreest en de Stichting Margaretha van Splinter Fonds. De borden komen in langdurige bruikleen bij de Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar.

Speuren naar iconen en symbolen
Ontdek iconen en symbolen in monumenten. Kraak de code langs iconen in de binnenstad en in stads- en dorpskernen (kinderen altijd prijs) en maak kans op heerlijke streekgerechten. Ding mee naar een uniek smartphonehoesje geïnspireerd op foto’s van je favoriete monument via Instagram erfgoedalkmaar #OMDAlkmaar2016.

Wandel door Alkmaar 1573
Op veel locaties is iets te zien, doen of beleven: live muziek, gedichten, exposities en films. De jeugd kan aan de slag met zagen, schaven, ganzenveer en archeologische scherven. Bezoek de historische markt in de Grote Kerk voor 3D films van monumentale interieurs. Of waag u aan een tochtje door virtueel Alkmaar van 1573 van Gamedia? Vergaap u aan een 18 meter miniatuur treinbaan en doe mee aan de ontwerpwedstrijd ‘Monumentstad 3D’ van de Kaasfabriek: wie wint een houten exemplaar van zijn of haar ontwerp? Om 11.00 en 14.00 uur start een stadswandeling, met bezoek aan monumenten.

Varen naar monumenten in Graft-De Rijp
Ook in Graft-De Rijp zijn diverse nieuwe monumenten opengesteld. Zoals de Doopsgezinde Vermaning in Noordeinde en de dorpskerk in Markenbinnen. In De Rijp zijn twee woningen op Oosteinde 5 en Looijerspad 3 te bezichtigen en het voormalig Gemaal Eilandspolder, Oostdijkje 14 is een stoommachine in werking. Tussen Graft en De Rijp kunnen bezoekers gratis met de boot op en neer en brengt in De Rijp vaart een boot van en naar de monumenten.

uis met de Kogel en Hekelhok
Een aantal monumenten is te bezichtigen op afspraak, omdat zij klein of kwetsbaar zijn. Er zijn nog plaatsen vrij voor het Huis met de Kogel, Appelsteeg 2 Alkmaar en het Arbeidershuis met laatste bewaarde hekelhok, Oostgraftdijk 42 Oost-Graftdijk. Voor een bezoek is een gratis ticket nodig verkrijgbaar bij Taqa Theater De Vest. Te bestellen via (072) 548 99 99, maandag t/m vrijdag 12.00-14.00 uur of via alkmaar.nl/openmonumentendag.

Op zondag: synagoge en wandeling
Bezoekers voor de Synagoge kunnen terecht op zondag 11 september van 10.00 – 17.00 uur. Het gebouw herbergt vele verhalen over het wel en wee van het jodendom in de regio. Om 14.00 uur wandelen gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar vanaf het Canadaplein langs iconen symbolen in de binnenstad.

Slapen in de Grote Kerk Alkmaar
Overnachten in de grootste slaapkamer van Alkmaar kan op woensdag 7 september. Aanmelden voor de laatste plaatsen kan tot 12.00 uur. Een unieke kans om dit monument van dichtbij te leren kennen. Informatie en reserveren via rob@eventsholland.nl of 0229-216527.

Openingstijden, plattegrond en routegids
Zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur. Het informatiepunt is in de Grote Kerk Alkmaar (routenr. 1). Entree en activiteiten zijn gratis. De plattegrond en routegids zijn gratis verkrijgbaar op gangbare verspreidpunten. Een online plattegrond is raadpleegbaar via alkmaaropdekaart.nl (ook voor smartphone) met achtergrondinformatie en historisch beeldmateriaal.