ALKMAAR - Wanneer je om de Grote Kerk in Alkmaar wandelt, of deze binnenstapt, valt één ding direct op: het formaat van dit enorme bouwwerk. Met een lengte van tachtig meter en een gewelf op dertig meter hoogte is de Grote Kerk het grootste gebouw in de omgeving. Maar waarom is dit gebouw eigenlijk zo enorm? Dat is de vraag die kunstenaar Thomas Trum al vanaf zijn eerste bezoek aan de Grote Kerk bezighoudt en centraal staat in het werk dat hij voor de eerste editie van het programma Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar ontwikkelt. Trum maakt speciaal voor de kerk een serie monochrome doeken van uitzonderlijke formaten, hiermee bevraagt Trum de schaal van de kerk maar ook dat van zijn eigen werk. Waarom is iets zo groot als het is? Wat gebeurt er als iets wordt verkleind of juist vergroot? En hoe ervaren we de enorme ruimte van de kerk als we er schilderijen in plaatsen die deze proporties proberen te evenaren?

De kerk vormt al eeuwenlang een inspiratie voor kunstenaars. Zo schilderde Pieter Saenredam halverwege de zeventiende eeuw het interieur van de Grote Kerk in Alkmaar. Het door Saenredam gekozen perspectief benadrukt het bijzondere lijnenspel in de architectuur van de kerk. Het is dit lijnenspel, dat ook anno 2021 kunstenaar Thomas Trum inspireert. Trum probeert het ritme van de architectuur, gevormd door de gewelven, bogen en pilaren van de kerk, te vangen in zijn nieuwe serie werken waarbij de lijnen, net als in het werk van Saenredam, als vanzelf in het verdwijnpunt samenkomen.

Taking a Line for a Walk zal van 9 juli tot 12 september 2021 te zien zijn in de Grote Kerk Alkmaar. Met deze tentoonstelling is Thomas Trum is de eerste kunstenaar binnen het programma Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar.