ALKMAAR - Van 25 maart tot en met 22 april exposeert het kunstenaarscollectief CONTRAST-fotografie bij Kunstuitleen Alkmaar. Het collectief is door Jan Hoogland, Armando Jongejan, Frank Roosendaal en Rob Starre in 1989 opgericht. Individueel en als collectief exposeren ze zeer regelmatig met nieuw werk. De vier fotografen komen samen met hun fotowerk tijdens de expositie CROSSROADS.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 25 maart om 15 uur. De kunstenaars vertellen dan iets in het kort over hun werk. Een ieder is hierbij van harte welkom.

En verder te zien op maandag t/m vrijdag van 9 - 17 uur, zaterdag van 12 - 17 uur en zondag van 14 – 17 uur.

Sinds 1970 heeft Jan Hoogland (1944) de fotografie ontdekt. Bij het uitwerken van zijn thema’s laat hij zich niet beperken door onderwerp of techniek. “Experimenteren met verschillende vormen van fotografie is mijn drijfveer. Kleur, zwart/wit, digitaal en zelfs oude technieken van voor 1900, zoals de 'gomdruk’, zijn mij niet vreemd. Het resultaat moet tot de verbeelding spreken en intrigeren.” Jan Hoogland weet als geen ander zijn beelden meerdere lagen mee te geven. In zijn serie over de natuur als inspiratiebron heeft hij dat heel letterlijk genomen. Dit zie je duidelijk in zijn beelden van ‘op Urk wonen’ en zijn serie over bekende mensen.

Na de opleidingen reportage- en vakfotografie is Armando Jongejan (1960) werkzaam als freelance fotograaf. Zijn vrije werk is altijd thematisch van opzet. In vele, van karakter diverse, landen als Turkije, Groot-Brittannië, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, de Verenigde Staten en Nederland beoefende hij de landschapsfotografie en maakte hij sociaal-documentaire reportages. Zo heeft hij tussen 1990 en 1996 tien fotoreizen gemaakt naar het huidige Tsjechië en Slowakije, na de veranderingen door de fluwelenrevolutie. De resultaten hiervan waren te zien in het Comeniusmuseum in Naarden en het Jan Amos Komenský Museum in Uherký Brod in Tsjechië. Zijn sociale interesse en betrokkenheid blijkt ook uit zijn bijdrage aan Crossroads. Met de serie ‘The University of Life’ wordt een ongemakkelijk gevoel opgeroepen over Robbeneiland, de beruchte gevangenis bij Kaapstad in Zuid-Afrika, waar Nelson Mandela gevangen werd gehouden door het Apartheidsregime.

Van een andere orde is ‘Bronk Processie’. Frank Roosendaal (1958) fotografeerde op de eerste zondag na Pinksteren de ‘Bronk Processie’ in het Zuid-Limburgse plaatsje Holset. Kenmerkend van deze intieme processie is de betrokkenheid van de mensen. Sinds begin jaren tachtig maakt hij vooral zwart-wit reportages. De fotograaf zelf: “Mensen zijn belangrijk in mijn foto’s en ik wil die mensen, die meestal onopgemerkt blijven, tijdens het werk, sociale situaties, een moment op de voorgrond laten treden. Met respect en zonder vooroordelen fotografeer ik de mensen“. Zijn werk is ook in het buitenland tentoongesteld, in Darmstadt (Duitsland), Tata (Hongarije) en Jarocin (Polen).

Rob Starre (1955) raakte eind jaren tachtig geïnteresseerd in fotografie. Tijdens buitenlandse reizen legde hij vele landschappen op de gevoelige plaat. De ene keer in een groot ruimtelijk overzicht, een andere juist in precieze details, maar ook abstracter in lijnen en vormen. Momenteel zoekt hij zijn onderwerpen ook dichter bij huis, in eigen land. “Om mijn creatieve horizon te verbreden en mijzelf te professionaliseren heb ik een opleiding voor creatief vakfotograaf gevolgd aan de Fotoacademie te Amsterdam. Thans ben ik als freelance fotograaf werkzaam op het gebied van natuur-, stads- en industriële landschappen, alsmede architectuur. Ik leg mijn beelden vast op midden- en groot formaat negatief.” Tijdens de tentoonstelling Crossroads geeft Rob Starre zijn eigenzinnige visie op het Franse schiereiland Bretagne, geen stereotype foto’s van vuurtorens maar beelden waarin verlatenheid, rust en mystiek tot uitdrukking komen.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 25 maart om 15 uur. De kunstenaars vertellen dan iets in het kort over hun werk. Een ieder is hierbij van harte welkom.