ALKMAAR –Zaterdag 13 april en zondag 14 april was het tienjarig jubileum van Record Store Day Nederland. Tijdens deze dag kon men de herontdekte liefde voor het vinyl vieren, en genieten van live-muziek. Wij gingen zaterdagochtend naar Pop-Eye/Velvet Music in Alkmaar waar wij achtereenvolgens Mitch Rivers, Amber Kamminga, Cold Turkey en Starfish zagen optreden.

De dag staat vooral in het teken van vele speciale en gelimiteerde releases in meer dan 100 Nederlandse platenzaken. Al vroeg in de morgen staan er dan ook al tal van mensen als een kind in een snoepwinkel door de platenbakken te struinen.

En natuurlijk is er live-muziek! Naast de al genoemde artiesten komen in Alkmaar later in de middag ook nog Rachel, Marvin Dee Band, Tea-Rex en Van Dik Hout optreden. En bij Pop-Eye kan men ook op zondag nog genieten van Octave Species, The Compounds, Nick Veanz en Jasper Schalks. Ron en Tim van Pop-Eye, al sinds jaar en dag een begrip in de kaasstad, kijken zoals elk jaar uit naar de Record Store Day. ‘Vorig jaar kwam Waylon hier nog en stond de hele Boterstraat vol. Als het weer een beetje meezit hopen we daar dit jaar weer op, maar het ziet er nu al erg gezellig uit en iedereen heeft het naar zijn zin.’

Op het moment dat wij om iets over tienen de winkel betreden is de van oorsprong Ierse, maar uit Haarlem afkomstige singer/songwriter Mitch Rivers al bezig met optreden en hoewel nog vroeg weet hij met zijn soulfulle Folk & Americana songs het publiek al warm te krijgen. Rivers moet na het optreden snel door omdat er ook nog optredens volgen bij platenzaken in Heemskerk, Leiden en Delft.

Amber Kamminga is als kind opgegroeid in Grootebroek en vervolgens via Heerhugowaard in Amsterdam beland. Kamminga zingt nummers in de Nashville-traditie en mocht onlangs al een paar weken doorbrengen in de stad van de country om te genieten van de muzikale klik met singer/songwriters aldaar. Tevens mocht zij al optreden in poptempels als Paradiso en Patronaat. Ondanks wat technische problemen aan haar gitaar laat Amber Kamminga tijdens het korte optreden horen wat ze in haar mars heeft onder meer met de pakkende nieuwe track ‘Name of Love’. Na het optreden en een kort interview gaat zij wel snel weer door om ook in Eindhoven acte de presénce te geven op Record Store Day.

Rockband Cold Turkey komt uit de omgeving Schermer/De Rijp en mocht afgelopen december een eerste EP uitbrengen nadat zij daarvoor al in het voorprogramma hadden gestaan van The Pilgrims. Tijdens de presentatie van het eerste album in een uitverkochte kleine zaal van Podium Victorie gaf de band een spetterende live-show weg. Enkele van deze tracks plus nog een nieuwe song die binnenkort gelanceerd wordt kwamen ook in de Boterstraat ten gehore en men deed dit weer met overtuiging. Het optreden dient als opwarmertje voor een groot festival in Friesland later die dag. Zangeres Suzan de Reus blijkt uitstekend bij stem en ondanks het frisse weer weet de band het publiek goed op te warmen. Gitarist Thomas van Walstijn vind het mooi om dit juist in Pop-Eye te doen. ‘Zij waren zo’n beetje de eerste platenzaak die ons album op pikten en daarnaast is Record Store Day gewoon een leuke dag.’

We sluiten de ochtend af met de vrolijke vibes van Starfish. Met een mix van reggae, ska en surfpunk timmert de van oorsprong Heemskerkse band al enkele jaren aan de weg in het live-circuit in zowel binnen- als buitenland. Daarnaast doet ook het studiowerk het prima want werd de single “No Rasta” al opgepikt door radio-dj Giel Beelen daar staat hun tweede EP “Sonic Fire” uit 2017 vol met lekkere tracks. Record Store Day blijkt belangrijk voor de formatie zo weet zanger Mats Admiraal voorafgaand aan het optreden te vertellen. ‘Super leuke dag, en we gaan vandaag plezier maken bij vier platenzaken. We komen zojuist uit Zaandam en na Alkmaar doen wij vanmiddag ook nog Beverwijk en Heemskerk aan.’ Een kwartier later is dat plezier herkenbaar bij zowel band als publiek waarmee de essentie van Record Store Day nog maar eens bevestigd wordt.

Kijk hier voor meer foto’s.