AMSTERDAM - Na het abrupte vertrek van hun bejaarde moeder, proberen drie "volwassen" broers wanhopig overeind te blijven in een omvallend huis.

DE DAG DAT MIJN HUIS VIEL van regisseur Thessa Meijer is de vierde van zes nieuwe One Night Stand-films van dit jaar en wordt uitgezonden op vrijdag 24 november om 21.20 uur op NPO 3. Deze reeks is tot stand gekomen in samenwerking met de omroepen NTR, BNNVARA en VPRO. De film is geschreven door Thessa Meijer en Don Duyns. De producent is VENFILM en de hoofdrollen worden gespeeld door Wim Opbrouck, Peter van den Begin, Wim Willaert en Frieda Pittoors. One Night Stand staat voor vernieuwende, komische of indringende nieuwe films van 45 minuten, gemaakt door nieuw Nederlands talent. De andere films van dit jaar; LIMBURGIA, Gouden Kalf-winnaar JUNGLE, MALIK, AVONDLAND en CHIMÈRE, zijn in de aankomende weken te zien op NPO 3.

Over DE DAG DAT MIJN HUIS VIEL

In een uitgestrekt niemandsland leven drie broers, Hein, Pé en Roemer, en hun bejaarde moeder Hillie. Opmerkelijke figuren, wonend in een scheef huis dat zichzelf ‘omverzucht’. Ieder jaar wordt het huis handmatig rechtop getrokken. Dit proces gaat al decennialang goed, totdat moeder abrupt vertrekt naar het warme Zuiden. De nestblijvers zijn voor het eerst op zichzelf - en elkaar - aangewezen. Hoe verder Hillie van huis is, hoe schever de verhoudingen tussen de broers. En hoe schever de verhoudingen, hoe meer het huis kantelt. Valt er nog iets te redden?

Regisseur Thessa Meijer over DE DAG DAT MIJN HUIS VIEL: "De dag dat mijn huis viel" onderzoekt hoe om te gaan met een ooit vertrouwde, veilige situatie die langzaam maar zeker afbrokkelt. Op een niet-werkende manier wordt herhaaldelijk geprobeerd om de beginsituatie in stand te houden. Er wordt hierbij niet gekeken naar de kern van het probleem, laat staan dat er open gecommuniceerd wordt. De betrokken personen zijn enigszins verlamd en nemen tot nog toe geen verantwoordelijkheid voor hun leven en hun lot. Hein, Pé en Roemer zijn nestblijvers, ze wonen al vijftig jaar thuis bij hun moeder Hillie. Ze zijn een extreem voorbeeld van wat er gebeurt als je een probleem té lang negeert of verbloemt. Dit kan extreem desastreuze gevolgen hebben; mensen gaan kapot, huizen storten in en een weg terug is uitgesloten."

  • 6 nieuwe Nederlandse films
  • 3 nov: LIMBURGIA - Regie: Noël Loozen, Scenario: Joeri Kloppert, Noël Loozen
  • 10 nov: JUNGLE - Regie: Hetty de Kruijf, Scenario: Ashar Medina
  • 17 nov: MALIK - Regie: Shady El-Hamus, Scenario: Oscar van Woensel
  • 24 nov: DE DAG DAT MIJN HUIS VIEL - Regie: Thessa Meijer, Scenario: Thessa Meijer, Don Duyns
  • 15 dec: AVONDLAND - Regie: Nico van den Brink, Scenario: Nico van den Brink & Victor van der Valk
  • 22 dec: CHIMÈRE - Regie: Kaweh Modiri, Scenario: Kaweh Modiri

One Night Stand is een samenwerking tussen NTR, BNNVARA, VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBO. De films worden geproduceerd in coproductie met de omroepen.