ALKMAAR - Op dinsdag 22 november wordt in de Grote Zaal van TAQA Theater De Vest een 'pocketversie' van Verdi's operaklassieker La Traviata uitgevoerd. De opera is door Dorike van Genderen - regisseur bij de Nederlandse Reisopera - bewerkt naar een transgenderdrama en bevat alle aria's uit de oorspronkelijke versie.

Worden wie je werkelijk bent

Misschien is het dankzij de drang van Giuseppe Verdi om de boel op scherp te zetten, maar voor regisseur Dorike van Genderen was de opera 'La traviata' geknipt voor een bewerking naar het transgenderdrama dat zij voor ogen had. In de oorspronkelijke opera uit 1853 staat Violetta centraal, een prostituee die verstoten wordt. Van Genderen creëerde een nieuw verhaal rond Violetta, met als inspiratie het relaas van de Deense Lili Elbe (geboren Einar Wegener) uit de jaren dertig. Hij was een van de eerste mannen die een geslachtsveranderende operatie onderging. De Violetta's in beide versies zoeken de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk ook. De pocketversie bevat alle aria's uit de oorspronkelijke opera, maar wordt uitgevoerd zonder koor en met een ensemble van acht musici. De opera wordt in het Italiaans gezongen, met Nederlandse boventiteling.

Meer informatie en kaartverkoop
De Nederlandse Reisopera is op dinsdag 22 november met de pocketopera La Traviata in TAQA Theater De Vest te zien. Toegangskaarten kosten € 25 en kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa (dagelijks tussen 17.00 – 21.00 uur).