ALKMAAR - Nederlands Dans Theater (NDT), één van de grootste en meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland, komt op zaterdag 1 juni met het programma Settle for More naar TAQA Theater De Vest in Alkmaar. De avondvullende voorstelling door NDT 2 – het jongerengezelschap van de company – toont een overdaad aan krachtige stukken en choreografen die, ongeacht het moment in hun carrière of ervaring, laten zien dat baanbrekend werk in elk stadium kan worden gemaakt. Zowel Bryan Arias als Felix Landerer, jonge dansers en opmerkelijke choreografen, creëren hun allereerste werk voor de reguliere programmering van NDT 2. Deze creaties worden vergezeld door het veelgeprezen Midnight Raga (2017) van associate choreographer Marco Goecke, waarvoor hij de prestigieuze Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie' ontving, en Simple Things (2001) van grootmeester Hans van Manen.

Epoch van Bryan Arias
De Puerto Ricaanse danser en choreograaf Bryan Arias creëerde al werken voor diverse internationale gezelschappen. Zo maakte hij in 2016 bij NDT In Frayed Edges voor Up & Coming Choreographers. In 2013 richtte Arias in New York zijn eigen gezelschap op, de ARIAS Company. Het ballet Epoch is Arias' eerste werk voor de reguliere programmering van NDT 2.

Bryan Arias over Epoch: “Een Epoch (‘tijdperk’) is per definitief een gebeurtenis of een tijd, die gemarkeerd wordt door het aanbreken van een nieuwe periode of ontwikkeling. Het werk probeert –met oog op de wereldwijde politieke kwesties en klimaatproblematiek– om macht te bevragen terwijl het reflecteert op hedendaagse angsten. Door superhelden te visualiseren in een geabstraheerde “echte wereld” probeert het werk het concept van de held te deconstrueren en trekt het ons vertrouwen in machthebbers in twijfel. Epoch gaat daarom over de cyclische aard van de geschiedenis en zet vraagtekens bij degenen die op helden en leiders vertrouwen om het lot van de wereld te beschermen.”

Simple Things van Hans van Manen
Hans van Manen, de meester van de eenvoud, maakte Simple Things in 2001 voor de jonge dansers van NDT 2. Het werk werd direct een klassieker binnen zijn oeuvre. Simple Things is een dynamische kwartet voor twee koppels. Het ballet opent en sluit af met een overweldigend pas de deux voor twee mannen. Daartussen dansen zij met twee vrouwen diverse duetten, die de relaties tussen twee mensen in beweging uitdrukken.

The whys and wherefores are elusive van Felix Landerer
Als danser bij de Opera van Hannover begon de Duitser Felix Landerer ook zijn choreografiecarrière. In 2006 richtte hij zijn eigen gezelschap op, LANDERER&COMPANY, en sinds 2011 is hij huischoreograaf bij Scapino Ballet Rotterdam. Bij NDT is Landerer een nieuw gezicht en werkt hij nu voor het eerst samen met de dansers van NDT 2. Voor dit gezelschap creëerde hij de choreografie The whys and wherefores are elusive, dat symbool staat voor een noodtoestand. Voor verlies van oriëntatie en gevoel. Voor ontkoppeling van een omgeving die we kunnen beïnvloeden en die een fysieke invloed op ons heeft.

Midnight Raga van Marco Goecke
Met zijn eclectische muziekkeuze en verbijsterende fysieke behendigheid die het publiek wereldwijd doet verbazen, brengen twee mannen een ontroerend optreden teweeg in Midnight Raga van Marco Goecke. Door het gebruik van diep middernachtsblauw maakt de associate choreographer een verwijzing naar de klassieke Indiase muziek. In tegenstelling tot zijn eerdere choreografieën vormde dit keer de muziek het uitgangspunt in Goecke’s creatie, namelijk het werk van de Indiase muzikant Ravi Shankar. Deze muziek sprak hem aan vanwege de mystieke en freaky kwaliteit. Ook maakte het idee om Indiase muziek te gebruiken zonder toevlucht te nemen tot Indiase danselementen hem enthousiast. Ondanks de Aziatische-Indiase inspiratie, wordt één ding vanaf het begin duidelijk: de aanwezigheid van Goecke’s eigen, nerveuze danstaal; geheel op het lijf geschreven van deze twee dansers die zij met elke vezel van hun lichaam hebben geïnternaliseerd.

Settle for More is op zaterdag 1 juni om 20:15 uur te zien in TAQA Theater De Vest in Alkmaar.

Ga voor meer informatie en tickets naar: www.ndt.nl of www.theaterdevest.nl