ALKMAAR - Het 23e Bevrijdingsfestival in Cultuurpark De Hout te Alkmaar heeft dit jaar een aantal beperkingen die het vrijheidsgevoel net iets minder maken. Voor het eerst in jaren mag er door het publiek geen eigen eten en drinken worden meegenomen. Tevens zal er om het festivalterrein 850 meter hekwerk komen te staan.

Terwijl Cultuurpark De Hout juist in de laatste jaren een enorme opkomst heeft gekregen als verzamelplaats waar men terecht kon om met een dekentje en een koelbox te genieten van muziek, kunst en cultuur is dat dit jaar dus niet meer mogelijk. Het Alkmaarse 5 mei-comité hoopt op deze manier zelf meer consumpties te verkopen nadat het festival in 2017, mede door het matige weer, ietwat tegenviel. Het jaar ervoor had het Alkmaarse Bevrijdingsfestival een record aantal bezoekers met een geschatte 15.000 mensen. Met de nieuwe regels hoopt het comité ook de drukte in de straten rondom De Hout, zoals de Kennemerstraatweg, te bepreken.

Op 5 mei zal de bekende muzieknis weer als enige podium dienen. De bekendste namen die daar zullen optreden zijn Skotwal, bekend vanwege de muziek in hun Westfriese taal, en Gruppo Sportivo. De band die zijn hoogtijdagen vierde vanaf het eind van de jaren '70 is aan een opmerkelijke comeback bezig met een nieuw album en toernee. Het festival wordt op 5 mei om 12.30 uur geopend met de Alkmaarse funkband Move Gaga gevolgd door de western-folk sound van Sunfire. nna het ontsteken van het bevrijdingsvuur treden de Horizon All Stars met een Mystery Guest op en daarna is het de beurt aan Ann May. Skotwal en Gruppo Sportivo sluiten vervolgens het festival af.

Kijk voor meer info op Bevrijdingsfestival Alkmaar.nl