DE RIJP – In een bomvol Restaurant Bij Ernst in De Rijp verzamelden zich dinsdag 11 oktober belangstellenden voor de kick-off van het Midwinterfeest 2016, dat zaterdag 10 en zondag 11 december plaats vindt in De Rijp. Hoogtepunten waren het optreden van de twaalfjarige Josien de Vries die loepzuiver zong en zichzelf prachtig begeleidde op de piano en de indrukwekkende speech van Midwinterfeest-founder Twan Korver van Ranko, voor wie maatschappelijke winst maken het doel van zijn ondersteuning is.


De Rijp is tijdens het Midwinterfeest op z’n allermooist wanneer de duisternis is ingetreden. Zaterdagavond wordt daarom door velen als favoriet Midwintermoment gezien. Om die reden is de vrijdagavond aan het evenement toegevoegd. Tijdens deze lichtjesavond aan de vooravond van het Midwinterweekeinde kunnen bezoekers genieten van de prachtig verlichte dorpskern. Burgemeester Piet Bruinooge van gemeente Alkmaar opent het Midwinterfeest om 19.00 uur vanaf het oude raadhuis aan de Kleine Dam.
Tegelijkertijd met de lichtjesavond is er een voorproefje op het Midwinterfeest van 2018, wanneer er speciale aandacht is voor mindervaliden. Een kleine tweehonderd cliënten van drie zorginstellingen worden ’s middags ontvangen in Hotel De Rijper Eilanden. Het wordt een bijzondere tocht; voorafgegaan door een delegatie van Beemsters Fanfare en met fakkels in de hand gaan de gasten en hun begeleiders gezamenlijk naar het centrum van De Rijp.
Om circa 18.30 uur sluiten de schooljeugd en hun ouders aan vanaf het parkeerterrein van de brede school De Pauw. De organisatie hoopt dat nog veel meer bezoekers de stoet willen begeleiden om zo gezamenlijk de tocht te vervolgen naar het centrum van De Rijp.
De zaterdag en zondag kenmerken zich door in totaal tweehonderd optredens –allemaal gratis te bezoeken. Op het Plukkerspleintje zijn de optredens voor de jongvolwassenen geprogrammeerd. Als highlights worden Cold Turkey en North West genoemd. Op andere locaties op het feestterrein zijn Whale City Sound, B.Lief, Het Amsterdams Havenkoor, De Gulle Waard Zingers, Young Opera Noord-Holland en de finalisten van Alkmaars Talent topacts. De kerstmarkt en het feestelijk versierde en verlichte dorp maken een winters sprookje compleet. Zie ook:www.midwinterfeest-graftderijp.nl.