ALKMAAR - Op woensdag 17 november 2021 om 19:30 spelen Maas theater en dans en het Rotterdams Philharmonisch Orkest de voorstelling Melomaniac in Theater De Vest, Alkmaar. De dansers van Maas en musici van het orkest dagen elkaar uit in een battle om de aandacht van het publiek. Deze voorstelling is een feestelijke cross-over van live muziek, persoonlijke verhalen en breakdance. Na de première in Rotterdam toert Melomaniac tot en met 21 november door Nederland.

New & improved
Dansers, musici en een dj: ze dagen elkaar uit in een battle om de aandacht van het publiek. Uiteindelijk vinden ze elkaar in dat wat hen verbindt: de liefde voor muziek. Muziek, zo doordringend dat je deze kunt voelen in je onderbuik, waardoor je wel moet bewegen. En laat dat nu net het geval zijn met muziek van de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dansers van Maas en blazers, strijkers en een slagwerker van het orkest zoeken naar nieuwe dansvormen op oude klanken en verleiden elkaar tot interactie.

In 2014 voegden het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Maas theater en dans (ook Rotterdams) het beste van twee werelden samen. Ze creëerden een unieke cross-over waarin breakdance en 150 jaar muziek elkaar ontmoetten. In de jaren daarna werd de succesvolle voorstelling hernomen. Nu maakt regisseur Jolanda Spoel voor een landelijke tournee een nieuwe versie met nieuwe dansers, nieuwe musici en een nieuwe setlist van klassieke en moderne muziek. New & improved! Wat blijft is het unieke mix-concept dat garant staat voor een knetterende chemie tussen musici en dansers.

Melomaniac is de afscheidsvoorstelling van Jolanda Spoel bij Maas. Sinds 1 december is Spoel directeur van het Bijlmer Parktheater waar zij Ernestine Comvalius opvolgde. Op 30 april neemt Maas digitaal afscheid van Jolanda die acht jaar hoofd podium, talentontwikkelaar en regisseur bij Maas was en 20 jaar in het Rotterdamse theaterveld werkte.

Jolanda Spoel over Melomaniac
“Zeven jaar geleden vroeg het orkest mij of ik een voorstelling wilde maken met daarin dansers van Maas en musici uit het orkest. En hoewel beide groepen uit verschillende werelden kwamen, was er meteen sprake van een hele goede klik. Ze vonden elkaar doordat ze oneindig veel respect hadden voor elkaars talent en vakmanschap. Ze tilden elkaar echt op. Voor mij als maker was het dan ook een feestje om met deze club een voorstelling te mogen maken. Sindsdien staat de voorstelling jaarlijks op het programma. Met deze opvolger willen we behalve Rotterdam ook de rest van Nederland laten genieten van de aanstekelijke symbiose van klassiek en modern”.