ALKMAAR - Op zaterdag 27 november is de theatervoorstelling Voyagers van Marjolijn van Heemstra en muzikaal rebellencollectief Pynarello te zien in TAQA Theater De Vest in Alkmaar. In Voyagers vertelt theatermaker en schrijver van onder meer 'In lichtjaren heeft niemand haast' Marjolijn van Heemstra, het wonderbaarlijke verhaal van de onbemande ruimtesondes Voyager I & II, die in 1977 de ruimte in werden geschoten met twee gouden platen aan boord met daarop een samenvatting van de mensheid. Klaar om gevonden te worden door buitenaards leven. Omlijst door filmische en virtuoos uitgevoerde livemuziek van Pynarello is Voyagers een relativerende en geestige, maar ook poëtische en filosofische voorstelling. Want wie besloot er waar deze kosmische flessenpost uit bestond en waarom? Wat gebeurt er als -in een verre toekomst- een buitenaardse beschaving een van de gouden platen ontdekt? En wat zeggen die gouden platen eigenlijk over hoe wij als mensheid herinnerd willen worden? Meer informatie en tickets: www.theaterdevest.nl

Over Voyagers
In 1977 vertrokken de Voyager I & II op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel om daarna de interstellaire ruimte in te schieten. Behalve wetenschappelijk was de missie ook romantisch: de Voyagers namen een best of van de mensheid mee in de vorm van negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Een foto van een Chinese schoolklas, een eikenblad, een man die aan een ijsje likt. Senegalese trommels, Peruviaanse panfluiten, Mozart en Louis Armstrong. Gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan en gevonden te worden door iets of iemand ver buiten ons bereik. Wie besloot er wat er mee ging en waarom? En wat gebeurt er als - in een verre toekomst - een buitenaardse beschaving een van de gouden platen ontdekt?

Marjolijn van Heemstra (1981) is theatermaker en schrijver. Onlangs bracht ze bij De Correspondent het boek In lichtjaren heeft niemand haast uit, een pleidooi voor meer ruimte in ons leven. Dit jaar is ze ambassadeur van de Nacht van de Nacht en staat ze meermaals op KNAL! in Leuven, een stadsfestival gewijd aan 'de big bang'. Van Heemstra publiceert regelmatig artikelen in verschillende kranten. Daarnaast werkt ze op dit moment aan een podcast over hoe het verleden doorwerkt in het heden voor bij de tentoonstelling Revolusi! in het Rijksmuseum, die in februari 2022 opent.

Rebellencollectief Pynarello laat horen dat klassieke muziek anders kan; avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. De vijf Pynarelli schreven hun eigen muziek, speciaal voor deze voorstelling.