ALKMAAR - Maria Tesselschade staat volop in de schijnwerpers. Sinds de opgravingen aan de Langestraat in de zomer van 2015 kent bijna iedere Alkmaarder haar waarschijnlijk wel. Er is zelfs een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar aan haar gewijd.

Maar de naam van de zeventiende-eeuwse dichteres was tot in de negentiende eeuw nauwelijks bekend. Neerlandica Berthe Stevenhaagen vertelt tijdens het volgende Historisch Café op dinsdag 19 september hoe we een beeld van de dichteres hebben kunnen opbouwen en wat we precies van haar weten.

De zeventiende-eeuwse fascineert. Ze leefde in een tijd waarin men zich verbaasde over het gegeven dat een vrouw kon dichten. Toch wist Maria Tesselschade zich te ontwikkelen tot een buitengewoon getalenteerde vrouw, in een voor die tijd ongekende positie. Ze werd gesteund door erudiete mannen als Huygens en Hooft, met wie ze ook vanuit Alkmaar een blijvende vriendschap onderhield. Hoe heeft ze dat gedaan? En hoe hield ze als veertigjarige weduwe de geïnteresseerde weduwnaars van haar bed? Stevenhaagen legt het uit in haar lezing “Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649), een onwaerdeerlycke vrouwe”.

Daarnaast gaat Stevenhaagen in op het visuele, literaire en sociale beeld dat we van Tesselschade hebben. Er is geen eigentijds portret van de dichteres overgeleverd, noch een dichtbundel. Hoe hebben we ons beeld van haar dan opgebouwd? Hierbij spelen verschillende vondsten een rol, zoals een trouwring, een schoentje en een gegraveerd wijnglas. Een deel daarvan is prijsgegeven door de Alkmaarse bodem, waarop Tesselschade vanaf haar negenentwintigste jaar woonde.

Kaartjes zijn vooraf te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.