ALKMAAR - De wereld weent. Juist in deze weken voor Pasen is dat extra voelbaar. Net als Bach vertaalde zijn Franse tijdgenoot François Couperin de emoties van het lijden in meevoelende muziek, zij het op intiemere schaal. Op zaterdag 4 maart brengt barokensemble La Sfera Armoniosa in de Alkmaarse Lutherse Kerk zijn ‘Leçons de Ténèbres’.

Solisten zijn de sopranen Channa Malkin en Keren Motseri. Pieter van Dijk bespeelt het orgel. En Uiteraard zijn ook de oprichters van La Sfera Armoniosa, Paulina van Laarhoven met haar viola da gamba en Mike Fentross op theorbe en vihuela, te horen.

Waar Bach uitging van het lijden en sterven van Christus, daar koos de Fransman Couperin voor de klaagzangen van de profeet Jeremia bij de verwoesting van het oude Jeruzalem. Net als de Passionen Bach kent dit werk een lange Paastraditie. Couperin sprak het publiek dan ook niet louter emotioneel aan, hij toonde als operacomponist ook volop gevoel voor drama en muzikaal spektakel.

‘Leçons de Ténèbres’, ofwel ‘Lessen van de duisternis’, was vooral in Frankrijk onderdeel van de katholieke liturgie. Eén voor één werden bij een uitvoering in de dagen voor Pasen de kaarsen gedoofd. Zo stierf de muziek weg in het donker van de nacht. Alleen de allerlaatste kaars, het symbool voor herrijzende Christus, bleef branden en verdween dan achter het altaar, om na Pasen – feest van de wederopstanding – weer tevoorschijn te komen.

Bijzonder is de komst van de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk. Ook als docent en adviseur heeft hij een internationale reputatie. Een aantal van zijn cd-opnamen werd onderscheiden. In Alkmaar is hij meestal solistisch te horen maar in ‘Leçons de Ténèbres’ maakt hij deel uit van het ensemble. Hij zegt over zijn rol: ,,In dit prachtige werk ondersteunt het orgel de delicate zangpartijen.“ Het is voor het eerst sinds de coronapandemie dat de twee Alkmaarders Van Dijk en Fentross weer samen spelen.

De Israëlische zangeres Keren Motseri staat Europees bekend als barokzangeres, maar werkt ook met onder meer het Asko-Schönberg Ensemble, Ensemble Modern en Musikfabrik. De Nederlandse Channa Malkin debuteerde onlangs met een solo-programma in het Concertgebouw. Op haar zestiende zong ze Mozart bij De Nationale Opera. Daarna ontwikkelde ze zich internationaal op het gebied van barok- en moderne muziek. Daarnaast vormt ze een succesvol duo met gitarist Izhar Elias.

Aanvang: 20.00 uur.
Kaarten: via www.klassiekemuziek.nl/p/16615/l/la-sfera-armoniosa-keren-motseri-channa-malkin-lecons-de-tenebres.
Bij de prijs is een drankje inbegrepen.

Het concert is onderdeel van De Oude Muziekserie in Alkmaar, georganiseerd door La Sfera Armoniosa. Alle concerten vinden plaats in de Lutherse Kerk aan de Oudegracht.