ALKMAAR - Van 15 juli t/m 20 augustus stelt Kunstuitleen Alkmaar haar expositieruimte beschikbaar aan de veelzijdige kunstenares Yang Soon-Yeal. Haar link met Alkmaar heeft te maken met twee belangrijke Nederlanders waarvan een geboren is in De Rijp (1595).

Jan Jansen Weltevree, geboren in De Rijp ( 1595) en overleden in 1665 als volledig geïntegreerde Koreaan in zijn nieuwe vaderland is bekend geworden door het scheepsjournaal van zeventiende-eeuwse zeevaarder Hendrick Hamel (Gorcum, 1630-1692). Deze ‘ Columbus van Korea’ heeft in Korea de status van held. Hij is de eerste die in zijn scheepsjournaal niet alleen verslag doet van zijn schipbreuk en jarenlange gevangenschap in Korea, maar vooral aandacht besteedt aan het land zelf, en diens bewoners. In dat journaal valt ook de naam van Jan Jans. Weltevree, die al 26 jaar in Korea gevangen zat, tot Hamel daar arriveerde.

Rond deze twee voor haar belangrijke Nederlanders bouwt Yang Soon-yeal een expositie

Haar kunstwerken- schilderijen, beelden, hologrammen en (video-) installaties - staan ogenschijnlijk los van elkaar, maar bij nadere beschouwing valt op, dat bij Soon-yeal alles met alles te maken heeft. Samenhang, dus.

De tentoonstelling is te zien van ma t/m vr van 9 – 17 uur, za van 12-17 uur en zon van 14 – 17 uur.
(gesloten op 29 en 30 juli, 5, 6, 12 en 13 augustus)