ALKMAAR - Koliek is één van de meest bijzondere teksten die er ooit voor het theater zijn geschreven. Deze voorstelling van regisseur Thibaud Delpeut / Theater Utrecht ging onlangs in première en is vrijdag 3 september te zien in TAQA Theater De Vest in Alkmaar. De beruchte monoloog van Rainald Goetz heeft niets anders dan ALLES tot onderwerp. Wat is bestaan? Wat zijn woorden? Wat is de wereld? Hoe kunnen we in het nu leven als we tegelijkertijd het leven proberen te doorgronden. Koliek is in de handen van regisseur Thibaud Delpeut een muzikale en visuele zoom-in op de elementaire deeltjes van wat het betekent om te 'zijn'. Het is als een intense trip naar de grens van een zwart gat, voorbij tijd en ruimte. Een bijzondere reis waarbij ondergaan zeker zo belangrijk is als begrijpen. Acteur Vincent van der Valk belichaamt en verklankt met Koliek een tekst die een speler gegarandeerd tot het uiterste drijft. Hij geeft, zoals Goetz dat noemt, 'zijn adem' aan een tekst die zich afvraagt of twijfel uiteindelijk de enig mogelijke waarheid is. Regisseur Thibaud Delpeut voert de elektronische compositie live uit.

Ik drink de wereld
Koliek (1986) gaat over een man die het bestaan overdenkt met de urgentie van iemand die verkeert op de grens van leven en dood. Met zijn grammatica tartende, ingedikte zinnen is het een zinsbegoochelende, poëtische samenvatting van een mensenleven lang denken en dansen, voelen en vrijen, filosoferen en ervaren. De muziek die Thibaud Delpeut componeert én (voor het eerst) live uitvoert, verbindt alles aan elkaar. Hij creëert in dialoog met de tekst een innovatief auditief universum dat denken en binnenwereld van het personage verbindt met de ruimte en het publiek.

Over Rainald Goetz
Koliek is het derde deel van de Oorlog-trilogie van Rainald Goetz uit 1986. In alle drie de delen van deze trilogie staat het begrip geweld centraal. In deel 1, Heilige Oorlog, buigt Goetz zich over geweld als historisch gegeven, in Veldslagen over geweld binnen familiestructuren en in Koliek, tot slot, gaat het over het (zelf-)destructieve geweld van taal en van het menselijke denken. Koliek is te lezen als de partituur van een vleselijk-geestelijke ondergang met een geheel eigen grammatica en semantiek. Het biedt de toeschouwer een man, een ruimte, drank en woorden. Goetz ontving talloze literaire prijzen, in Nederland kreeg zijn werk bekendheid bij De Trust van Theu Boermans.

Over Theater Utrecht
Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. We houden de ogen wijd open naar de wereld, reflecteren op de vraagstukken van morgen in de context van de geschiedenis en putten daarbij uit alle mogelijke bronnen. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. www.theaterutrecht.nl