KOEDIJK - Daar schalt over het water de klank van een harmonieorkest. Het komt vanaf de eerste boot die de opmaat vormt van een lange sleep schepen die deel uitmaken van de Koedijker Gondelvaart. Nee, dat is geen vlootschouw, geen Volvo Kanaal Race, geen zeilregatta, ook geen demonstratie van de Helderse marine. Het is de creatieve vrucht van de bewoners van het zeven eeuwen oude dorp.

Het hele jaar varen er massa’s boten door het Noordhollandsch Kanaal: Rode Kruisschepen, vrachtschepen, bruine zeilvaart, die met de fok op door de zuidwester halve wind wordt voortgeblazen, lieflijke slepertjes, jolletjes en sloepjes. Een heerlijk gezicht voor wie aan het kanaal woont of vertoeft. Maar het wordt dubbel plezant als in de derde week van augustus een lichtgevende sliert opgetuigde platte schepen door het kanaal ter hoogte van Koedijk tuft. Getrokken door de nostalgisch dieselende langeslag motortjes en met helder licht gericht op de taferelen die vanaf de wallekant worden gadegeslagen. De oooohs en aaahs zijn niet van de lucht: sprookjes of musicals worden uitgebeeld, spellen of boeken nagespeeld, stripfiguren in het licht gezet.

Maanden hebben ze er aan geschuurd, geverfd, gebouwd en getimmerd. Dit keer voor het 55e jaar. Het resultaat mag er altijd weer zijn. ’s Ochtends nog leeg – niet eens een wit kooltje op een vlet – en ’s avonds vlak voor de afvaart is alles als bij toverslag opgebouwd. Een normaal mens zou gillend gek worden als hij in de ochtend zou worden geconfronteerd met al die platte vletten die met liefde voor het evenement door schippers zijn geleverd. Niemand zal de regisseurs benijden die de bouwploegen aansturen. De dijk is afgesloten. Er is alleen toegang voor de hoogwerkers en vrachtauto's die de onderdelen vervoeren die in een mum van tijd in elkaar worden gezet. Ongelooflijk als je de vrouwen en mannen bezig ziet met ijzeren kratten die vaak het frame vormen waar het tafereel tegenaan kan worden gezet. En dan komt de hele entourage waar men maandenlang mee bezig is geweest. Er worden fragmenten geschilderd karton, hout, plastic tegen aan gezet en complete huizen, een saloon of een oudhollandse bar of een bloementuin gemonteerd, maar ook met tafels, stoelen, matten, kleden, hele achterwanden gesleept.

De bemanning, die gedurende de hele tocht hard zingt, musiceert, danst en lacht, stapt aan boord van de schepen als het duister invalt. Het licht floept aan en dan gaat het met een paar knopen per uur vooruit, zodat al het moois niet te snel aan het oog voorbijtrekt.Denk niet: ‘Ach dat culturele erfgoed wordt alleen nog overeind gehouden door goedwillende oudjes.’ Niks ervan: van de 14 boten zijn er 3 door jeugdbouwploegen bedacht en in elkaar gezet.

Dan toch maar even die ouwe getrouwen genoemd: er zijn bouwers bij die voor 50e keer(!) meebouwen. En die zijn ooit als jong persoon enthousiast geraakt voor de Koedijker Gondelvaart. Dit jaar op 18 augustus!

Afvaart Gondels 21.00 uur ter hoogte van Kanaaldijk 6
Gezellige activiteiten voor jong en oud, met muziek verspreid over op de Kanaaldijk en ter hoogte van Saskerstraat braderie
Feesttent met vanaf 21.00 uur Le Freak show met Ouwe Jongens Krentenbrood.
Kijk voor actuele informatie op onze website: www.gondelvaartkoedijk.nl
Toegang Gondelvaart € 4. Kinderen tot en met 12 jaar gratis