ALKMAAR - Op vrijdagavond 12 oktober zet Frédérique Spigt de Grote Zaal van TAQA Theater De Vest op zijn kop met ‘De Krijtkring’, een familievoorstelling met de adem van een popconcert. Ze schreef voor deze voorstelling maar liefst vijftien nieuwe nummers die allemaal in de voorstelling worden opgevoerd. Regie is in handen van Liesbeth Coltof, de Grande Dame van het Jeugdtheater, die na dertig jaar afscheid neemt van de Toneelmakerij. Op 6 oktober ontving zij de VSCD Oeuvreprijs voor haar waardevolle en blijvende bijdrage aan de podiumkunsten. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Levensgroot dilemma
Revolutie! De gouverneursvrouw gaat er als een haas vandoor. Ze vergeet echter één ding: haar kind. Het kleine meisje blijft bang en alleen achter. Zou jij voor haar zorgen als je haar vond, ook als je weet dat de soldaten opdracht hebben haar te doden? Of loop je liever snel voorbij? Net als keukenmeisje Groesje wil doen. Tot ze, diep vanbinnen, een stem hoort.

Zigeunermuziek, pop en jazz
In ‘De Krijtkring’ wisselen spanning, humor en ontroering elkaar in razend tempo af. De voorstelling, gebaseerd op Bertolt Brecht’s meesterwerk ‘De Kaukasische Krijtkring’ zit vol spanning, humor en ontroering. Samen met negen spelers en musici blazen Liesbeth Coltof en Frédérique Spigt deze klassieke toneeltekst nieuw leven in. Spigt componeerde vijftien nieuwe liederen voor de voorstelling.. De muziek, live gespeeld en gezongen, speelt dan ook een hoofdrol in de voorstelling. Zigeunermuziek vormt de inspiratie voor het muziekidioom en wordt gemixt met moderne elementen uit de popmuziek en de jazz: de liederen belichten telkens een thema of een gebeurtenis van het verhaal.

Alkmaarse Sofie speelt mee
De gouverneursvrouw vergeet haar kind mee te nemen als zij halsoverkop moet vluchten bij het uitbreken van de revolutie. Groesje, een keukenmeisje, ontfermt zich over het kleine meisje, Kashka. Ze nemet haar mee op levensgevaarlijke reis. Bij de sleutelscène van het stuk wordt er een kind uit het publiek gehaald om de rol van het gouverneurskind te vertolken. In TAQA Theater De Vest is de jonge actrice Sofie Jacques degene die dit personage mag spelen.

Meer informatie en kaartverkoop
‘De Krijtkring’ van De Toneelmakerij is te zien op vrijdag 12 oktober om 19.30 uur.
Toegangskaarten kosten € 17,50 en kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa, tel 072- 548 99 99.