ALKMAAR - Op zaterdag 2 en zondag 3 juni is het weer groot feest in De Oude Stad van Alkmaar: voor alweer de elfde keer verandert Alkmaar in deze dagen in Kaeskoppenstad! Langs de mooie grachten Luttik Oudorp en Verdronkenoord, en in de sfeervolle straatjes daartussen, kunt u “Alckmaer” weer beleven zoals de stad was aan het einde van de zestiende eeuw.

De vele fans die Kaeskoppenstad inmiddels heeft kijken er al weken naar uit: op 2 en 3 juni beleven we de stad Alkmaar zoals onze voorvaderen dat hebben gedaan. In het prachtige oude decor van De Oude Stad, tussen Verdronkenoord en Luttik Oudorp, zijn zij het die de sfeer bepalen: De woeste Watergeuzen van Vive les Gueux met hun strijdliederen, de geleerden van De Latijnse School, de chirurgijnen van De Pracktyck van Foreest, waar u tijdens Kaeskoppenstad getuige kunt zijn van een zestiende-eeuwse bevalling, of waar u een klysma of een purgatie kunt ondergaan.

Nieuw: De “Klokketoren” op het Waagplein.
Dit jaar vieren we de 500-ste verjaardag van de Grote Sint Laurenskerk, onder meer met de geweldige “Klim naar de Hemel”. Maar heel weinig Alkmaarders weten dat naast de Grote Kerk ooit een houten Klokketoren stond. Deze toren, die werd gebouwd in 1501 en die tot aan de sloop in 1857 naast de Grote Kerk heeft gestaan, herleeft tijdens Kaeskoppenstad. In de afgelopen maanden heeft het “schrijnwerkersgilde” van Kaeskoppenstad een replica van de Klokketoren gebouwd, op de helft van de ware grootte, en deze replica staat tijdens Kaeskoppenstad op het Waagplein. Jonge Kaeskoppen mogen de klok luiden.

Opening door De Bonte Stoet
Net als vorig jaar wordt Kaeskoppenstad op zaterdag geopend door een Bonte Stoet van knotsgekke Kaeskoppen, die vanaf het Verdronkenoord via de Laat en de Koorstraat optrekken naar de Grote Kerk, om daarna via de Langestaat terug te keren naar De Oude Stad, waar Kaeskoppenstad om 12.00 uur haar poorten opent. Tijdens de Bonte Stoet, die om 11.15 uur begint, wordt onderweg af en toe gestopt voor een korte act, met als hoogtepunt een monumentale act bij de jarige Grote Kerk, waarbij de succesvolle “Klim naar de Hemel” een rol zal spelen.

Kom Kaeskoppenstad beleven: het wordt een groot feest van verwondering !

De 11-de editie van Kaeskoppenstad vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 juni 2018, in De Oude Stad van Alkmaar. De ingang is aan de Voordam, tegenover het Waagplein. Kaeskoppenstad is op beide dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur.