ALKMAAR - Reno Raaijmakers verzorgt op donderdag 26 september in de bibliotheek in Alkmaar Centrum een inleiding op de tentoonstelling 'Juwelen! Uit de schatkamers van de Hermitage' die op 14 september in Amsterdam van start is gegaan. Het is namelijk feest, want de Hermitage Amsterdam bestaat 10 jaar. Wanneer er vroeger feest gevierd werd aan het Russische Hof waren juwelen onmisbaar. De verzameling van de Hermitage in Sint Petersburg is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een schatkamer met duizenden sieraden en honderden daarvan zijn op de tentoonstelling in Amsterdam te zien.

Pronken maar Naast juwelen ontmoet de bezoeker flamboyante tsarina´s zoals Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook grootvorsten en adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zij lieten zich portretteren door toonaangevende schilders en droegen bij speciale gelegenheden prachtige japonnen en kostuums. Daar kozen ze heel bewust juwelen bij. Juwelen bepaalden hun identiteit, toonden smaak, afkomst en rijkdom. Soms waren ze ook een provocatie of ze bevatten verborgen symboliek. Ze werden besteld bij Europese juwelenhuizen als Boucheron en Cartier, meester-edelsmeden als Claude Ballin en natuurlijk hofleverancier Fabergé. De sieraden weerspiegelen de mode van vier eeuwen: barok, rococo, classicisme, empire en art nouveau.

Over Reno Raaijmakers
Reno Raaijmakers (1975) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Met zijn bedrijf Amsterdam City Walks geeft hij rondleidingen, stadswandelingen, lezingen en organiseert hij reizen naar verschillende buitenlandse steden.

Aanmelden
Wilt u alvast een voorproefje op de tentoonstelling? U bent van harte welkom op donderdag 26 september. De lezing start om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2 (zaal open vanaf 19.30 uur). De toegang is € 7,50 (€ 6,50 voor bibliotheekleden). Reserveren kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in één van onze vestigingen. U kunt alleen per pin betalen.