ALKMAAR - Judas is terug. Theatergroep Suburbia speelde de theatermonoloog van Lot Vekemans afgelopen voorjaar. De tournee werd afgelast vanwege corona, maar komt eenmalig terug naar de Grote Kerk in Alkmaar op 11 september en de week daarop in de Schouwburg Deventer.


Theatergroep Suburbia speelde Judas eerder met groot succes op locatie en op landelijke theatertournee. De voorstelling werd lovend ontvangen door pers en publiek. Vanwege corona werd de theatertournee afgelopen voorjaar afgelast. Nu komt Judas op verschillende plekken terug.

De monoloog is nog te zien op locatie in de Groene Kathedraal in Almere tot en met 6 september. Daarna is Judas eenmalig te zien in de Grote Kerk in Alkmaar op 11 september. Tenslotte speelt Judas op 17 september in de Schouwburg Deventer.

Judas is een van de mooiste theatermonologen van onze tijd. Met een acteur die al sinds 2015 Judas speelt en ademt. En met een regisseur die precies weet hoe hij met deze tekst en acteur het publiek kan veroveren. Speciaal voor deze tournee maakt regisseur Albert Lubbers een nieuwe enscenering in een unplugged versie.

Al tweeduizend jaar is er geen ouder die zijn kind nog Judas noemt. Waarom werd die naam een icoon van verraad? Wat hield zijn verraad precies in? Wilde Judas werkelijk Jezus de dood injagen? Wat waren zijn motieven toen hij de fatale kus gaf?

Nu neemt Judas voor het eerst zélf het woord. Hij richt zich direct tot het publiek en vertelt ons over zijn leven, zijn vriendschap, het verraad en de schande. En confronteert ons met de judas in onszelf. Want waartoe zijn wij in staat als we tot het uiterste gedreven worden?

"Judas leeft in het nu. Tekst en spel zijn virtuoos." Parool ★★★★

"Justus van Dillen is de perfecte Judas. Slinks, maar totaal geloofwaardig." Volkskrant ★★★★

"Via Judas kijk je in je eigen ziel. Hij leert je nadenken over je eigen vooroordelen en oordelen." Nederlands Dagblad


Tekst: Lot Vekemans, regie: Albert Lubbers, spel: Justus van Dillen.