ALKMAAR – Het Alkmaarse poppodium Victorie lijkt een goede slag te hebben geslagen met de zogenaamde “rooftopshows” die men deze zomer mag organiseren op het eigen dakterras. Hoewel de echte zomerse hitte voorbij is wist de Surinaamse zanger Jeangu Macrooy daar vrijdagavond voor een zeer warme sfeer te zorgen.

Na een aantal dance-events en o.a. optredens van Will and the People en Aswad was het deze vrijdagavond dus de beurt aan Macrooy om het goed gevulde dakterras te vermaken. De goedlachse en charismatische Surinamer, die na zijn studie aan het conservatorium in Paramaribo in 2014 naar Nederland verkaste, maakt snel naam in het circuit. Na het uitbrengen van een EP in 2016 en het goed ontvangen debuutalbum “High On You” in 2017 is de zanger alweer bezig met een volgend album welke hij in februari zal presenteren in de grote zaal van Paradiso.

Soul
In Alkmaar startte de pas 24-jarige Jeangu Macrooy met “One Way Ticket” gevolgd door “Gold”, de eerste single van de EP uit 2016, en het publiek is er al snel achter dat de zanger deze avond vocaal zeer zuiver is begeleid door een ijzersterke zevenkoppige band. Met zijn volwassen stem waarin de “soul” klinkt of hij al tientallen jaren meedraait en weet hij de menigte direct te betoveren. ‘Hebben jullie het wel warm genoeg?’, vraagt hij na de opening om te vervolgen met ‘Geen zorgen want wij gaan jullie lekker opwarmen’, en daar slaagt de band ruimschoots in. Tracks als “How Much I Love You”en “Monster” worden door het publiek meegezongen om ze vervolgens weer stil te krijgen bij het prachtige “In The Name Of”, hierbij alleen begeleid door piano.

Surinaamse invloeden
De cover die langs komt en welke ooit is ontstaan in de studio van Gerard Ekdom is het “Little Black Submarines” van The Black Keys, en blijkt een van de vele hoogtepunten van deze avond te zijn. Nadat Macrooy en band ook de Surinaamse invloeden nog laten horen is er van kou helemaal geen sprake meer en gaat het vervolgens helemaal los bij “High On You” waarbij Macrooy zelfs zijn afscheid nemende floormanager nog even het podium optrekt om haar te bedanken voor de afgelopen twee jaar.

Kippenvel
Met “Dance With Me” en “Fire Raging” lijkt men het concert op gepaste wijze af te sluiten, maar uiteraard komt Macrooy op verzoek van het enthousiaste publiek nogmaals terug. Allereerst solo om het publiek kippenvel te bezorgen met “The Next One” om het uiteindelijk swingend af te ronden met “Step Into The Water.” Het applaus was nauwelijks verstomd of de vrolijke Macrooy stond na afloop bij de signeersessie alweer handtekeningen uit te delen en met zijn fans op de foto te gaan. ‘Het was een superleuke en gezellige avond in een mooie sfeer’, aldus de zanger.