ALKMAAR - Janne Schra heeft een nieuwe band: Janne & De Vogels bestaat uit bandleden die zo’n elf jaar geleden al samenwerkten met Room Eleven, en dus volledig op elkaar zijn ingespeeld. De formatie bracht afgelopen september de Nederlandstalige plaat In de Regen uit, met wortels in de jazz van de roaring jaren twintig. Om de release alsnog te vieren gaat Janne & De Vogels dit voorjaar op tour.


Plan B

Jazz is altijd al onderhuids aanwezig geweest in haar muziek, dus na ruim tien jaar aan Engelstalige indie-pop leek het Janne Schra hoog tijd om de jazz ook eens de hoofdrol te laten spelen.

En hoe beter dan in haar moedertaal, aangezien ze ook daar al langere tijd van droomt. Na het album Vasalis, een vertolking van “Diep in mijn Hart” en een aantal liedjes van Annie M. G. Schmidt in Carré werd de sprong van Engels naar Nederlands eindelijk echt behapbaar.

Nieuw hoofdstuk

Daar schoten Janne’s Vogels dus bij te hulp: in de zomer van 2020 namen ze samen het album In de Regen op. Naast een enkele oude parel en gezongen gedichten vormen de nieuwe liedjes van Janne zelf het hart van de plaat. Samen met haar bandleden ging ze voor de muzikale invulling op zoek naar een geluid in de stijl van jazzpianist Fats Waller: authentiek, avontuurlijk en recht voor z’n raap.

Het album is een onmiskenbare ode aan het omarmen van imperfecties en twijfel, met typische Janniaanse invalshoeken; zoals naar Nederland kijken met een roze bril op en je relatie repareren met goudlijm.

De live-uitvoering van het nieuwe materiaal sluit dan ook naadloos aan bij de insteek van Janne & De Vogels. De uitvoeringen vliegen van wild en opzwepend moeiteloos naar klein en fonkelend: als een druppel limoensap in een glas ijskoud water.

Janne & De Vogels spelen op donderdag 21 april in de Kleine Zaal van Victorie.

Tickets en info

Voor deze show zijn nog kaarten (€19,10 p.s.) verkrijgbaar via podiumvictorie.nl.