ALKMAAR - Afgelopen najaar speelde Toneelgroep Jan Vos middenin het Groningse aardbevingsgebied een uitverkochte reeks voorstellingen GAS. De voorstelling werd erg goed ontvangen door pers en publiek. Onder meer om die reden is besloten een landelijke tournee te plannen. Toneelgroep Jan Vos is daarnaast van mening dat de perikelen rond de gaswinning voor heel Nederland relevant zijn. Van september t/m december 2019 wordt GAS daarom in meer dan 40 theaters in het hele land gespeeld. Op donderdag 28 november staat de voorstelling in TAQA Theater De Vest in Alkmaar.

GAS is zo’n voorstelling waar alles op zijn plaats valt. IJzersterk acteerwerk en een inventieve tekst, die vol humor de maatschappelijke catastrofe verweeft met een indringend familiedrama van drie generaties Groningers. Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt eigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Hierdoor raken de levens van zijn dochters en de mannen van de NAM onlosmakelijk met elkaar verbonden.

GAS uitgeroepen tot een van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen
De start van de tournee was bij het Nederlands Theater Festival in Amsterdam, waar de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen te zien waren. Volgens het Juryrapport heeft Toneelgroep Jan Vos “een toneelstuk geconstrueerd waarin persoonlijke omstandigheden, ontwikkeling van personages, het accurate feitenrelaas en de impact van de gaswinning op Groningen elkaar versterken tot een zeer boeiende en veelzijdige dramatische vertelling – waarvan de relevantie tot ver buiten Groningen reikt.”

Meer informatie & kaartverkoop is te vinden op de website van Toneel groep Jan Vos

tekst: Tjeerd Bischoff | regie: Jeroen van den Berg | toneelbeeld: Ellen Klever | muziek: Jaap van Keulen | spel: Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld, Tjeerd Bischoff |